Vooronderzoek en detectieonderzoek voor nieuwe zonneparken in Woensdrecht


Projecten Beschrijving

AVG Explosieven Opsporing Nederland kreeg de vraag om twee gebieden te onderzoeken op mogelijke oorlogsresten: locatie Woensdrecht en locatie Markiezaat. Op beide locaties wordt namelijk een zonnepark gerealiseerd. De opdrachtgever is Klimaatfonds Nederland. Een Nederlands investeringsfonds opgericht met als doel de realisatiegraad van Nederlandse zonne-energieprojecten te vergroten. Daarmee willen ze klimaatverandering tegen gaan en betaalbare en schone energie beschikbaar maken voor iedereen.

Zichtbare inslagen van geschutgranaten
Aangezien er nog geen vooronderzoek beschikbaar was voor beide terreinen, ging ons team van historici hier meteen mee aan de slag. Zowel binnen- als buitenlandse archieven, alsmede literatuur en luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog werden geraadpleegd.

Op de luchtfoto’s zijn inslagen van geschutgranaten in het onderzoeksgebied zichtbaar, wat duidt op gevechtshandelingen ter plaatse. Circa 10 tot 15% van de afgevuurde granaten tijdens de Tweede Wereldoorlog was een blindganger. Er was dan ook aanleiding om het gebied verdacht te verklaren en te adviseren om opsporingswerkzaamheden te laten uitvoeren.

Black Friday in regio Woensdrecht
Uit de geschiedenis stukken blijkt dat er zware gevechten in de regio Woensdrecht plaatsvonden, waarbij er in oktober 1944 ongeveer 1000 Duitse en geallieerde militairen sneuvelden. Berucht was de Black Friday op 13 oktober 1944. Er kwamen op die dag tientallen Canadezen om het leven, toen zij door het open veld een frontale aanval uitvoerden. Al met al een regio waar in de Tweede Wereldoorlog heel veel is gebeurd.

Vondsten tijdens detectiewerkzaamheden
Allereerst hebben wij in de lente de locatie Woensdrecht onderzocht en vervolgens in de zomer de locatie Markiezaat. De locatie Woensdrecht leverde geen interessante vondsten op, de locatie Markiezaat daarentegen wel. Daar hadden we verschillende granaten en restanten aangetroffen.

Op 10 november is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) langs geweest om de aangetroffen granaten ter plaatse te vernietigen. Dit moest ter plekke gebeuren, omdat de aangetroffen granaten voorzien waren van een ontsteker met een zogenaamde voorgespannen slagpinveer. Dit zorgt ervoor dat de granaten zeer trillingsgevoelig zijn. Doordat de buisleidingstraat van Rotterdam naar Antwerpen pal naast het onderzoeksgebied lag, moest het vernietigen van de vondsten afgestemd worden met de leidingbeheerders. Door goede communicatie en adequaat handelen van onze deskundigen is alles veilig en netjes verlopen.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Woensdrecht, Nederland

OPDRACHTGEVER

Klimaatfonds Nederland

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2022