Archeologie
In veel projecten is er sprake van een samenloop tussen het opsporen van ontplofbare oorlogsresten en archeologie.
Om een goede samenwerking tussen opsporing en archeologie te creëren, hebben AVG Explosieven opsporing Nederland en Archol besloten op dit gebied te gaan samenwerken.
Samenwerking tussen AVG en Archol
Op basis van dit advies (onderbouwd met een beschrijving van de aangetroffen resten) neemt het bevoegd gezag een besluit. Indien er geen archeologische resten zijn aangetroffen of als de resten als niet-behoudenswaardig worden aangemerkt dan kan gestart worden met de bouw op het betreffende terrein.
Bij het advies behoudenswaardig en een akkoord van bevoegd, vindt er uiteindelijk een opgraving plaats. Niet alleen de vondsten zijn interessant, maar ook verkleuringen in de grond kunnen wijzen op vroegere gebruiken, zoals een waterput of palen die als fundering van een gebouw dienden. Dit wordt een sporenonderzoek genoemd. Een configuratie van palen geeft de contouren van het voormalige gebouw weer en aan de hand daarvan kan men bepalen uit welke tijd deze sporen stammen. Met alle informatie uit de diverse onderzoekstrajecten wordt zo exact mogelijk getracht de leefwijze, van bewoners uit die tijd, in beeld te krijgen.
AVG doet eerst het explosievenonderzoek en daarna gaan wij aan de slag. Al vanaf het begin was het contact goed en was er wederzijds vertrouwen. De samenwerking gaat als vanzelf. En dat is goed voor toekomstige projecten. Want hoewel nog niet vastomlijnd, ben ik ervan overtuigd dat er nog veel meer gezamenlijke kansen in de markt liggen.”
Samenwerking tussen Archol en AVG Explosieven Opsporing Nederland
De samenwerking tussen Archol en AVG Explosieven Opsporing Nederland gaat nog een stap verder dan het elkaar aanvullen bij de ontwikkeling van een terrein. Medewerkers van Archol zijn opgeleid tot assistent deskundige OOO waardoor een explosievenonderzoek in archeologisch waardevolle bodem efficiënter en economisch voordeliger kan worden uitgevoerd.