Projecten - OCE-deskundigen vinden veel explosieven in Koningsven – De Diepen

OCE-deskundigen vinden veel explosieven in Koningsven – De Diepen


Projecten Beschrijving

De naam Koningsven – De Diepen staat voor een gebiedsontwikkeling in de gemeente Gennep. Aan de voet van het Duitse Reichswald wordt een nieuw natuurgebied ingericht naar voorbeeld van de situatie van 100 jaar geleden. Oude kaarten laten zien dat het gebied toen vochtig en venig was, hetgeen ook blijkt uit namen als Gennepsche Turfven en Koningsven. In een brede strook langs de voet van het Reichswald wordt deze situatie de komende jaren in ere hersteld.

Vanaf 8 februari 1945 trok een Brits-Canadese strijdmacht via een smalle corridor in eerste instantie richting Reichswald waar de Britten fel strijd leverden (Operatie Veritable). Derhalve is het gebied verdacht op niet ontplofte oorlogsrestanten.

Ter voorbereiding op de komende graafwerkzaamheden is er een detectieonderzoek uitgevoerd door de firma Leemans. De verdachte objecten komende uit deze detectiewerkzaamheden worden door AVG Explosieven Opsporing Nederland door deskundigen benaderd, geïdentificeerd en veiliggesteld. Tijdens de eerste benaderingen blijkt al snel dat binnen het opsporingsgebied heftige gevechten hebben plaatsgevonden. De ene na de andere granaat wordt uit de bodem gehaald en veilig opgeborgen in een speciale opslagcontainer. Door de hoeveelheid gevonden explosieven is het noodzakelijk dat de EOD regelmatig wordt ingepland voor de vernietiging van deze vondsten.

 

PROJECT LOCATIE:

Gennep, Nederland

UITVOERING:

AVG Explosieven Opsporing Nederland

OPDRACHTGEVER:

Gemeente Gennep

JAAR:

2018