Projecten - Innovatieve natuurgrasvelden voor voetbalclub Achates

Innovatieve natuurgrasvelden voor voetbalclub Achates


Projecten Beschrijving

Bij de velden van voetbalclub Achates in Ottersum is er geen discussie over kunstgras of natuurgras. Er mag geen kunstgras aangelegd worden omdat de velden in het overloopgebied liggen van het riviertje de Niers. De gemeente heeft daarom gekozen voor een innovatief concept van SWECO, TopGroW®, een betaalbare en unieke oplossing.

Het betreft een vernieuwd grasveld met de juiste opbouw van zand en grond en een versterkte deklaag van grond gemengd met steenwol zodat dit een stevigere grasmat moet worden. Het veld heeft dezelfde uitstraling als een kunstgrasveld en ideale speltechnische eigenschappen bij een bespelingsintensiteit van 500 tot 600 uur. Het innovatieve TopGroW® zorgt ervoor dat vrijwel onder alle omstandigheden wedstrijden kunnen worden gespeeld. Het Achates voetbalveld is het eerste veld in Nederland dat op deze manier wordt aangelegd, dus ook een primeur voor SWECO én AVG.

Grondwerk voor AVG

AVG heeft van ingenieursbureau SWECO en de gemeente Gennep, de opdracht gekregen voor de renovatie van twee sportvelden. De velden zullen eerst 40 cm worden afgegraven, het beregeningssysteem wordt verwijderd, daarna wordt er om de 4 meter nieuwe drainage aangebracht. De complete beregeningsinstallatie wordt weer aangelegd. Vervolgens wordt er speciaal zand aangebracht dat moet zorgen voor een goede doorlatendheid van het water zodat dit bij de afvoerende drains terechtkomt. Dan wordt er een toplaag van teelaarde aangebracht die aan bepaalde eisen moet voldoen om het gras goed te laten groeien. Daarna volgt een speciale laag: de bovengrond wordt doorgefreesd met steenwol zodat er een sterke toplaag ontstaat die slijtvaster is dan een reguliere grasmat. Het inzaaien en afwerken van de grasmat zal door SWECO uitgevoerd worden. De gehele opbouw en afbouw van het speelveld wordt gekeurd door KIWA ISA Sport.

Enkele kengetallen

Afvoer grond: 3600 m3

Aanvoer speciaal zand: 3000 m3

Aanvoer teelaarde: 950 m3

Aanbrengen beregeningssysteem: 300 m1

Aanbrengen drainsysteem: 3000 m1

 

Meer weten? Neem contact op met AVG Infra. 

 

PROJECT LOCATIE:

Ottersum, gemeente Gennep, Nederland

UITVOERING:

AVG Infra, AVG Bouwstoffen en AVG Transport

OPDRACHTGEVER:

Ingenieursbureau SWECO en gemeente Gennep

JAAR:

2018