AVG helpt met bouw Woodpower 2 centrale voor het geleidelijk uitbannen van kolen in de energievoorziening van Solvay in Rheinberg


Projecten Beschrijving

De Belgische chemie multinational Solvay heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen tot 2030. Voor haar locatie in Rheinberg (Duitsland) streeft zij naar uitfasering van kolen voor energieopwekking. Niet-herbruikbaar afvalhout (hoofdzakelijk B en C hout) wordt als hernieuwbare energiebron gebruikt. Door dit hout te gebruiken als grondstof voor energie wordt voorkomen dat deze producten verbrand of gestort worden.

Halverwege 2021 heeft Solvay haar eerste afvalhout gestookte ketel van de energiecentrale (Woodpower 1) in gebruik genomen. Om de kolenuitfasering te voltooien, wordt er een tweede ketel gebouwd (Woodpower 2). Met Woodpower 2 wil Solvay nog eens 40% minder CO2-uitstoten. AVG is met haar Bouwstoffen divisie verantwoordelijk voor het opwerken en leveren van het afvalhout voor Woodpower 1 en dus ook voor de toekomstige Woodpower 2.

AVG mede verantwoordelijk voor bouw nieuwe ketel
Voordat we echter opgewerkt afvalhout kunnen leveren aan Woodpower 2, moet deze eerst nog worden gebouwd. AVG Bau Goch (AVG Infra) is samen met Rostek & Pesch (R&P) verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe ketel. David Emaus, uitvoerder bij AVG Bau Goch, neemt ons mee in de stand van zaken en legt uit waarom dit voor hem zo’n leuk project is.

“Bij de bouw van Woodpower 1 ben ik ook nauw betrokken geweest. Dat maakt het werk een stukje makkelijker, omdat ik weet waar alle huidige leidingen liggen en je tevens veel bekende gezichten ziet,” vertelt David enthousiast. Volgens hem zal Woodpower 2 geen exacte kopie worden van Woodpower 1, maar is het project in grote lijnen wel hetzelfde. “Voor ons is een belangrijk verschil met de bouw in 2020 dat we nu veelvuldig gebruik maken van onze GPS-stock. Ik meet daar namelijk alles mee in. Elke kabel of leiding die ik tegen kom of uitzet, zet ik in het systeem,” legt hij uit.

Meedenken en initiatief tonen
AVG Bau Goch is verantwoordelijk voor het grond-, leiding- en rioolwerk en de verharding voor Woodpower 2. “Dit is echter wel een ander project dan wat we normaal met Bau Goch realiseren,” vertelt David. Zijn collega Nicky Siemes, calculator, werkvoorbereider en junior projectleider bij AVG, beaamt dit. “Op een project als deze moet je veel meer meedenken en initiatief tonen,” aldus Nicky. “Bij veel van onze andere projecten krijg je een compleet uitgewerkte tekening en dat ga je vervolgens maken. Dit is niet per definitie makkelijker, want ook daar loop je regelmatig tegen zaken aan. Het verschil met dit project is echter dat er ook een voorbereide planning ligt, maar er van ons wordt verwacht om meer mee te denken. We zijn met veel partijen op een relatief klein projectgebied aan het werk en iedereen dient zijn eigen deadlines te behalen. Vandaar dat goede communicatie en samenwerking erg belangrijk zijn.

Meedenken met de klant en oplossingsgericht te werk gaan, bevalt David wel. “Zo hebben we over de eerste laag asfalt een hele puinlaag, afkomstig van onze Bouwstoffen Divisie, gestort. Deze laag puin beschermt het nieuwe asfalt en hebben we tot een bepaalde hoogte gebracht, zodat alle fundamenten eronder vallen. Hierdoor is er één groot plateau ontstaan om het ketelhuis te bouwen. De bouwer benodigd hiervoor veel opslag en er komen grote kranen die al het staalwerk moeten monteren. Dit zorgt voor veel belasting op de bodem, waardoor het asfalt beschadigd zou raken. Zodra de bouw van het ketelhuis is afgerond, verwijderen wij het puin weer, zodat de nieuwe rijbaan van asfalt gebruikt kan worden,” legt David uit.

Solvay en AVG denken in dezelfde richting over de toekomst
De sfeer op het project is volgens beide heren erg goed. “AVG en Solvay werken al sinds 2010 samen en liggen daarbij vaak op één lijn,” aldus David. Zo ook over de toekomst. Beide bedrijven zijn namelijk flink bezig met het investeren in een duurzamere visie. Door het moderniseren van de warmtekrachtcentrale in Rheinberg, zorgt Solvay ervoor dat er zeer weinig energie verloren gaat tijdens het opwekkingsproces. Met Woodpower 2 bereikt het bedrijf zelfs een rendement van meer dan 90 procent. AVG is op haar beurt weer bezig om zoveel mogelijk gebruik te maken van secundaire bouwstoffen, waaronder het hout voor de Solvay ketels, en investeert volop in elektrische machines en voertuigen.

“Als het aan Solvay ligt, willen ze eind dit jaar de bouw van Woodpower 2 klaar hebben. Wij houden echter een slag om de pols en gaan uit van een planning tot februari 2024,” zegt David. Volgens hem is het mooi om op een project te werken waarvan je weet dat ze met het eindresultaat hun CO2-uitstoot reduceren en verstandig gebruik maken van afvalhout uit de regio.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Rheinberg, Duitsland

OPDRACHTGEVER

Solvay

UITVOERING

AVG Infra

JAAR

2023