150.000 ton materiaal verwerkt door AVG Bouwstoffen voor ontwikkelingsproject in Duisburg


Projecten Beschrijving

In Duisburg Zuid ligt een 60 hectare groot inactief spoorweggebied. Dit terrein is momenteel één van de grootste stedelijke ontwikkelingsprojecten van Noordrijn Westfalen en wordt gerealiseerd onder de naam ‘6 Seen Wedau – Living by the Water’. Op het terrein wordt door woningbouwvereniging GEBAG Duisburger Baugesellschaft in opdracht van de stad Duisburg een regionale woonwijk gerealiseerd met circa 3.000 huizen en een supermarkt. AMT Maas Tiefbauunternehmung is de aangewezen aannemer en heeft de expertise omtrent mobiele puinbrekers en zeven van AVG Bouwstoffen ingezet.

Het terrein van 60 hectare werd vanaf 1900 gebruikt door de Duitse Bahn als rangeer/opleidingsterrein voor trein machinisten. Voor de aanleg van dit terrein was het omliggende gebied afgegraven voor zand en grind. Het gevolg hiervan was dat er zes meren (6 Seen) ontstonden in het stadsdeel Wedau. Vandaar de projectbenaming ‘6 Seen Wedau’.

Het terrein wordt tot ongeveer een halve meter diep afgegraven. Ondanks dat de rails van te voren was opgeruimd, komt er nog van alles uit de grond zoals onderdelen van de oude spoorbaan, wortels en puin. Het vrijgekomen materiaal wordt gescheiden van restafval zoals plastic en metalen.

Zowel de mobiele puinbreker als de mobiele zeefinstallatie van AVG Bouwstoffen zijn eind april op de locatie neergezet. Als eerste stap in het proces zorgt AVG Bouwstoffen ervoor dat het materiaal door de zeefinstallatie gaat. De zeef verwerkt het materiaal in 3 stromen. De eerste stroom is 0/20 mm en gaat direct via een aparte afvoerband naar het depot. De tweede stroom is 20/50 mm en gaat naar de breker. Bij de derde stroom gaat het om een grootte van 50 mm of meer. Deze stroom gaat naar een tijdelijk depot om in een later stadium door de breker gebroken te worden tot een fractie van 0/45 mm.

Nadat het materiaal door de zeefinstallatie is geweest, wordt de tweede stroom verwerkt naar 0/15 mm en 0/50 mm. Door middel van de windshifter worden plastic, hout en andere lichte verontreiniging gescheiden. Ook metalen worden gescheiden. De bedoeling is om het gebroken en uitgezeefde materiaal met fractie 0/20 mm en fractie 0/50 mm uiteindelijk weer samen te voegen. Beide fracties vormen samen een stabiele basis voor de toekomstige geluidswal die langs de huidige spoorlijn wordt gerealiseerd.

Naar schatting zal er in totaal circa 150.000 ton materiaal verwerkt worden en zal AVG Bouwstoffen in augustus klaar zijn met het zeven en breken.

Meer weten over de mobiele brekerinstallaties van AVG Bouwstoffen? Neem contact met ons op.

 

PROJECT LOCATIE

Duisburg, Duitsland

OPDRACHTGEVER

AMT Maas Tiefbauunternehmung

UITVOERING

AVG Baustoffe

JAAR

2020