Vliegtuigbom, 500-ponder, aangetroffen in Raalte


Projecten Beschrijving

AVG heeft in opdracht van Beaphar BV een explosievenonderzoek uitgevoerd met als doel het vrijwaren van het terrein naast hun vestiging aan de Oude Linderteseweg te Raalte. Het terrein werd onderzocht op conventionele explosieven van 3 inch raketten met 60 lbs gevechtskop tot 500/1000 lbs afwerpmunitie. In verband met uitbreidingsplannen van Beaphar BV is het van belang dat het terrein goed onderzocht wordt, zodat toekomstige grondwerkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd.

Op 16 februari 2021 hebben medewerkers van AVG Explosieven Opsporing Nederland een 500-ponder aangetroffen in Raalte. Het betreft hier een zogenaamde 500 lbs Medium Capacity (MC) vliegtuigbom MK1 met staartpistool no. 30.

De niet gewapende vliegtuigbom lag op ongeveer 120 meter afstand van de spoorlijn die in de Tweede Wereldoorlog regelmatig werd gebombardeerd door geallieerde jachtbommenwerpers. Ook het station van Raalte bevindt zich in de nabijheid.

Raalte werd in de Tweede Wereldoorlog diverse keren door vliegtuigbommen getroffen. Zo vielen er in oktober en november 1944 bommen bij de spoorlijn, net als meerdere keren in maart 1945. Mogelijk is de aangetroffen vliegtuigbom tijdens een van deze bombardementen in het pr ojectgebied van AVG neergekomen. Uit archiefbronnen blijkt dat Typhoon-jachtbommenwerpers 500-ponders boven Raalte hebben afgeworpen. Deze eenmotorige toestellen werden door de Duitsers ook wel ‘Tiefflieger’ genoemd, vanwege de wijze waarop zij naar beneden doken. De Britten hadden het over de ‘Tiffy’, of ‘Bombphoons’, hiermee verwijzend naar hun bommenlast.

Typhoons, behorend tot de 2nd Tactical Air Force, voerden boven Nederlands grondgebied luchtaanvallen uit op vijandelijke hoofdkwartieren, maar ook spoorlijnen en stations. Het doel hiervan was om de vijandelijke logistiek te ondermijnen. Op het grondgebied van Raalte zijn in het verleden tal van explosieven gevonden, waaronder geschutmunitie, handgranaten, gevechtsladingen van 3 inch raketten en onderdelen van V-wapens (‘vliegende bommen’). Met deze vondst is Raalte weer een stukje veiliger geworden en kunnen de geplande civieltechnische werkzaamheden van Beaphar op een verantwoorde wijze worden uitgevoerd.


Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Oude Lindertseweg in Raalte

OPDRACHTGEVER

Beaphar BV

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2021