Juli 2021 – In Nijmegen wordt een nieuwe wijk ontwikkeld; Hof van Holland. Om deze wijk zo compleet mogelijk te maken, wordt er momenteel hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe sporthal met gezondheidscentrum en wijkvoorziening. Oftewel een multifunctioneel complex waarin sport en gezondheid centraal staan. Aan bouwbedrijf Mertens de taak om deze bouw op een duurzame manier te realiseren. Naast het gebruik van een elektrische kraan en zonaggregaten op de bouw, passen de hybride en elektrische betonmixers van AVG perfect in het plaatje.
Aangezien het woord ‘sporthal’ de lading niet volledig dekt, heeft het gebouw de werktitel ‘SporthalPlus’ meegekregen. Het pand zal een multifunctioneel ontmoetingspunt voor de wijk worden, dankzij de verschillende hoofdhuurders en vele gebruikers. In opdracht van de gemeente Nijmegen en Cortese Capital gaat Mertens Bouwbedrijf de bouw van het complex realiseren. Op de bouwplaats spreken we Robbert Appelhof, uitvoerder bij Mertens voor de SporthalPlus.
Hoge veiligheidsklasse
Robbert Appelhof is al 17 jaar uitvoerder. “Het leukste aan uitvoerder zijn, vind ik dat je het gebouw ziet groeien, je veel contact hebt met mensen en vooral lekker buiten bezig bent.” Robbert is werkzaam bij Mertens, een inmiddels 140-jarig bestaand familiebedrijf. “Binnen Mertens hebben we een eigen werf en staalconstructieafdeling. Dat is handig voor projecten zoals deze met een constructieklasse CC3,” vertelt Robbert. Hij legt uit dat de hal bouwtechnisch niet heel ingewikkeld is, maar dat er een hoge veiligheidsklasse op zit. “Er kunnen straks 500+ mensen aanwezig zijn in het gebouw. Veiligheid is dus erg belangrijk en daarom moet er een zware constructie komen. Deze constructie maken we zelf,” zegt Robbert trots.
Geïnspireerd op de stadsbrug
Het complex is ontworpen door het Engelse architectenbureau FaulknerBrowns Architects. “De uitstraling van het gebouw is gebaseerd op de naastgelegen brug de Oversteek, ook wel de stadsbrug genoemd,” legt Robbert uit. “De vormen van zowel de Oversteek als de Waalbrug komen namelijk terug in de bakstenen bogen van het gebouw.” Daarnaast is er, gebaseerd op de Nijmeegse baksteenarchitectuur, gekozen voor een elegante bakstenen plint die beweging symboliseert.
Elektrische betonmixers op duurzame bouw
“De omgeving hier rondom de Waal valt onder het natura 2000 gebied. Dit betekent extra zorg voor natuur en milieu en daarom is er een nauwkeurige stikstofberekening gemaakt,” vertelt Robbert. “De elektrische betonmixers van AVG waren daarvoor een pré,” vervolgt hij. Met de 100% elektrische betonmixer opleggers had AVG in 2018 een wereldprimeur te pakken. Ze zijn milieuvriendelijk, dragen bij aan de CO₂-reductie en geven minder geluidsoverlast. “Naast het feit dat we al lange tijd prettig met AVG samenwerken, waren de hybride en elektrische mixers de doorslaggevende reden om voor AVG te kiezen,” aldus Robbert.
Alle beetjes helpen bij stikstofberekening
Buiten de inzet van hybride en elektrische mixers om, past Mertens nog meer opties toe om de bouw zo duurzaam mogelijk te realiseren. “Onze bouwkeetgroep draait bijvoorbeeld op twee zonaggregaten van Volta Energy. We wekken nu ongeveer 2.000 watt per systeem op,” zegt Robbert. “Daarnaast gaan we met een elektrische torenkraan werken en komt de grondwerker met machines die op HVO (oftewel Hydrotreated Vegetable Oil) draaien. Als je die beetjes bij elkaar optelt, kom je al een heel eind in je stikstofberekening,” volgens Robbert.
Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
PROJECT LOCATIE
Nijmegen, Nederland
OPDRACHTGEVER
Mertens Bouwbedrijf
UITVOERING
AVG Bouwstoffen
JAAR
2021