Van oud betonpuin naar grondstoffen voor nieuwe beton: AVG draait volop mee in de circulaire industrie


Projecten Beschrijving

Toeslagmaterialen/grondstoffen die normaal gesproken gebruikt worden voor beton worden steeds schaarser. Als gevolg daarop is er een stijgende vraag naar recyclingmaterialen. Een goede reden voor AVG om zich verder te ontwikkelen in de circulaire industrie en te investeren in zowel de kwaliteit als de uitbreiding van de productie van betongranulaten.

Betongranulaat wordt verkregen uit betonpuin. Dit komt veelal vrij bij het slopen van constructies die beton bevatten. Na het breken, zeven en reinigen van het betonpuin, kan het verkregen granulaat zeer goed worden hergebruikt. Zodra het te hergebruiken materiaal voor meer dan 90% uit beton bestaat, spreekt men van betongranulaat.

Gecertificeerde fractie 0/10 betongranulaat
AVG is al bekend met het leveren van betongranulaat. Zo leveren we onze gecertificeerde fractie 0/10 (mm) aan Cementbouw. Cementbouw is een grote speler in het leveren van betongranulaten aan betonfabrieken in Nederland. De 0/10 fractie wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van rioolbuizen en straatstenen. Hierin wordt een gedeelte van het normale zand en grind vervangen door onze betongranulaat.

AVG breekt betongranulaat in gewenste fracties
Dankzij een scherp acceptatiebeleid en het goed sorteren van verschillende soorten binnenkomend puin op onze locaties in Heijen en Goch, kunnen we steeds meer betonpuin scheiden. Het betonpuin wordt door onze jongens van de breker, ook wel onze brekercrew genoemd, op locatie gebroken in de gewenste fracties.

Gecertificeerde fractie 4/16 ter vervanging van grind
In Goch breken we op de factie 0/16 (mm) waar later de 0/4 (mm) uit wordt gezeefd. Na het zeven wordt het granulaat gewassen in de Washbear, waardoor we een mooie betongranulaat met fractie 4/16 overhouden. Deze granulaat kan in normale beton (een gedeelte) van de grind 4/16 vervangen, waardoor het kosten besparend werkt, maar ook nog eens een stuk beter is voor het milieu. Ook onze betongranulaat 4/16 is KOMO gecertificeerd, waardoor deze voldoet aan alle strenge eisen die worden gesteld door de geldende beoordelingsrichtlijnen.

Fractie 0/4 gebruikt voor stabilisering
De 0/4 betongranulaat wordt steeds meer afgenomen door stratenmakers en hoveniers voor het stabiel maken van het zandbed onder bijvoorbeeld straten, terrassen en opritten. De betongranulaat wordt hiervoor op verschillende manieren toegepast. Zo kan het met zand gemengd worden, maar gebruiken ze ook 100% betongranulaat voor de stabilisering.

Benieuwd naar onze betongranulaten? Kom gerust een keer langs om te kijken hoe onze brekercrew van oud puin weer hele mooie grondstoffen maakt voor de betonindustrie. Circulaire industrie van AVG!

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Hoogveld in Heijen, Nederland

Goch, Duitsland

UITVOERING

AVG Bouwstoffen

JAAR

2022