Houtverwerking Nederland gaat van start


Projecten Beschrijving

Vorig jaar heeft AVG een compleet nieuwe locatie aan de Zollstraße 2 in Rheinberg (DE) gerealiseerd. Op deze locatie is een volledig nieuwe houtverwerkingsinstallatie met de nieuwste technieken gebouwd waar afvalhout, op jaarbasis 300.000 ton, opgewerkt wordt tot biomassa. AVG is een samenwerking aangegaan met Solvay, een producent voor soda en bicarbonaat. Door gebruik te maken van het afvalhout uit recyclingprojecten in de bouwbranche, wordt de CO2-uitstoot van de Solvay energiecentrale sterk gereduceerd. De nieuw gebouwde fabriek, Woodpower I, bespaart op jaarbasis 190.000 ton CO2-uitstoot.

Woodpower II in 2024
Vanaf 2024 zal een tweede oven gereed zijn in Rheinberg, Woodpower II. Daarmee zal Solvay de energieopwekking vanuit kolen volledig kunnen afbouwen en zal er nog eens 40% extra C02-uitstoot bespaard worden. In totaliteit zal er 400.000 ton biomassa toegepast worden als vervanging van steenkool.

Samenwerking tussen MSB en AVG
Om een extra 200.000 ton afvalhout vanuit de Nederlandse en Duitse markt aan te kunnen leveren, heeft AVG samen met Milieu Service Brabant (MSB) een nieuw bedrijf opgericht: Houtverwerking Nederland (HVN). MSB is al ruim 75 jaar actief op de Nederlandse markt voor inzameling en verwerking van bouw-, sloop-, hout en bedrijfsafval, het breken van puin en het reinigen van grond. Daarmee vormen de werkzaamheden van MSB een mooie aanvulling op de huidige recyclingactiviteiten van AVG en was een samenwerking tussen beide bedrijven al snel een feit.

Nieuwe locatie in Velddriel
HVN is inmiddels gestart met de aankoop van een terrein voor de opwerking van het hout in Velddriel. Hier loopt momenteel een vergunningstraject en zal er op korte termijn worden gestart met de verharding van het terrein en het plaatsen van de weegbrug, het kantoor en de houtshredder.

Walter Batenburg is degene die de leiding zal nemen binnen HVN. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring in de afval en houtbranche in Nederland. Wij hebben dan ook het volste vertrouwen in hem en willen hem succes wensen met deze mooie uitdaging.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Velddriel, Nederland

UITVOERING

AVG Bouwstoffen

JAAR

2022