AVG divisies aan de slag op gevaarlijk terrein in Essen


Projecten Beschrijving

Voor de ontwikkeling van een nieuw logistiek centrum aan de Lüscherhofstraße in Bergeborbeck, gemeente Essen, kreeg AVG Bau (Infra) de opdracht voor alle grondwerkzaamheden en de verharding van het terrein. Panattoni Europe is de projectontwikkelaar.

Het nieuwe Panattoni Logistics Park wordt gebouwd op een zogenaamd ‘Brownfield’. Dit wil zeggen dat het terrein reeds eerder als bedrijfsterrein in gebruik was, maar een complete upgrade krijgt. Het terrein is ongeveer 43.220 m2 groot en ligt dicht bij de Essener Haven. Op het terrein komt een logistieke hal te staan ter grootte van 23.134 m2 met daarin nog een verdieping van 1.575 m2. Het aangrenzende kantoorgebouw wordt 1.215 m2 groot. Het geheel kan in drieën worden gedeeld en zo ruimte bieden aan drie verschillende huurders.

Naast alle grondverzetwerkzaamheden wordt door AVG Bau ook de totale riolering aangelegd en wordt het terrein deels geasfalteerd en deels bestraat.

Preventief detectie onderzoek naar bommen voorkwam een groot ongeluk

Uit vooronderzoek bleek dat in de grond hoogstwaarschijnlijk nog niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig waren. Ter preventie van ongelukken voerde AVG Kampfmittelbeseitigung (Explosieven Opsporing) daarom vooraf een detectie onderzoek uit op het terrein en voorkwam daarmee een ernstig ongeluk.

AVG Kampfmittelbeseitigung vond op 19 augustus 2020 een grote bom. Een Britse blindganger van 500lbs, 250 kg, met schokontsteker. Direct na de vondst was de hectiek groot, de vliegtuigbom moest nog dezelfde dag onschadelijk gemaakt worden. Ter voorbereiding van een gecontroleerde explosie van de bom werd een veiligheidszone van 250 meter en een veiligheidszone van 500 meter aangewezen. In de eerste zone werden alle medewerkers van bedrijven en bewoners van huizen geëvacueerd. In beide zones werden bovendien alle motorvoertuigen verwijderd en gasapparaten afgesloten.

Rond 19:00 uur waren de noodzakelijke voorbereidingen klaar en werd de bom door experts succesvol tot ontploffing gebracht.


Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Essen, Duitsland

OPDRACHTGEVER

Panattoni Europe

UITVOERING

AVG Kampfmittelbeseitigung (Explosieven Opsporing) & AVG Infra

JAAR

2020