Explosieven detectie Sportpark Kranenhof te Escharen


Projecten Beschrijving

Vanwege de fusering van de voetbalclubs Estria, GVV’57 en SCV’58 staat in Grave de verbouwing van het sportpark Kranenhof op de planning. Dit sportpark is gelegen op het terrein van de voormalige Generaal De Bonskazerne en daarom was het aan AVG Explosieven Opsporing Nederland om op dit terrein, voorafgaand aan de bouw, onderzoek te doen naar niet gesprongen explosieven.

De bouw van de Generaal De Bonskazerne startte al in juli 1938. De kazerne werd in 1939 geopend en zou dienen als onderkomen voor twee Nederlandse bataljons infanteristen, ongeveer 1.200 militairen. Na de bezetting van Nederland in mei 1940 werd de kazerne door de Duitse Kriegsmarine bezet en in 1944 werden er ook eenheden van het Heer (de Duitse landmacht) gelegerd. Op 17 september 1944 kwam er voor Grave een einde aan de Duitse bezetting, toen de stad door de Amerikanen werd bevrijd als onderdeel van operatie Market Garden. De kazerne werd vanaf dat moment door Engelse en Canadese militairen gebruikt.

Situatie W.O.II – huidige situatie

Vanwege de geschiedenis die het sportpark Kranenhof heeft als militair terrein, is dit gebied verdacht op de mogelijke aanwezigheid van conventionele explosieven. AVG Explosieven Opsporing Nederland kreeg daarom de opdracht om de weg die werd aangelegd voor de aan- en afvoer van bouwstoffen, te onderzoeken. Nadat de contouren van de weg digitaal waren ingemeten, bleek al snel dat er veel verstoringen zichtbaar waren en dat de data daardoor onbruikbaar waren. De bovenste verstoorde laag werd daarom eerst verwijderd met een beveiligde kraan, tot de schone grond werd bereikt. Hierna kon het terrein realtime worden ingemeten. In de bovenste verwijderde laag werd veel schroot aangetroffen, maar ook rijplaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Een ander deel van het kazerneterrein gaat in de toekomst dienen als fietsenstalling. Ook op deze locatie mocht AVG Explosieven Opsporing Nederland aan de slag om het terrein vrij te maken van explosieven. Deze locatie moest, vanwege de vele verstoringen in de bodem, wederom ontgraven worden met een beveiligde kraan. Na het ontgraven van de bovenste laag, kon er detectie uitgevoerd worden. Hierbij werden verschillende explosieven aangetroffen, waaronder: een 75 mm granaat (Amerikaans), een 20 mm pantserbrandgranaat (Engels), verpakkingsmateriaal van 25 ponder granaten, patroonhouders en een spijkerbajonet. Grave is weer wat munitie armer en de toekomstige
werkzaamheden kunnen veilig plaatsvinden.


Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Sportpark Kranenhof in Escharen (Grave)

OPDRACHTGEVER

Sportpark Kranenhof

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2020