Een hoop artillerie artikelen in het Koningsven gevonden door AVG Explosieven Opsporing Nederland


Projecten Beschrijving

In opdracht van Teunesen Zand en Grint BV heeft AVG Explosieven Opsporing Nederland opsporingswerkzaamheden uitgevoerd in natuurgebied Koningsven aan de voet van het Duitse Reichswald. Het onderzoeksgebied besloeg 27.000 m2. De detectie en interpretatie werkzaamheden zijn door derden uitgevoerd, waaruit bleek dat 112 separate objecten verdacht waren. AVG Explosieven Opsporing Nederland mocht het benaderen van deze objecten uitvoeren, waar een aantal interessante vondsten uit naar voren kwamen.

112 objecten vrij gegraven
AVG heeft de 112 objecten eind maart benaderd, geïdentificeerd en veiliggesteld. Al snel bleek ons team behoorlijk wat artillerie artikelen vrij gegraven te hebben. Eén van de vondsten was een brisantgranaat van 5,5 inch Mk1, deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als een van de grotere Engelse geschutgranaten. Ook werden er veel staartstukken van 3 inch mortieren gevonden die weliswaar zijn afgegaan, maar nog restanten fosfor bevatten. Deze kunnen spontaan, zelfs na al die jaren, ontbranden bij blootstelling aan zuurstof. Ons team heeft ze dan ook gecontroleerd uit laten branden en naderhand overgedragen aan de EODD samen met de andere aangetroffen artikelen.

Operatie Market Garden
Dat er zoveel objecten waren gevonden, kwam niet als een verrassing. In september 1944 vond namelijk operatie Market Garden plaats, waarbij er per ongeluk zweefvliegtuigen neerkwamen in de omgeving van het Koningsven. De gliderpiloten verwarden de molen van Ven-Zelderheide met de molen van Groesbeek. Bij de laatstgenoemde plaats bevond zich hun landingszone.

Omgeving Koningsven vol Duitse verdedigingsmaatregelen
Het bleef niet enkel bij luchtlandingen. De Duitse Kampfgruppe Herman, een geïmproviseerde gevechtseenheid, voerde tijdens operatie Market Garden vanuit het Reichswald een aanval uit. De Duitse militairen rukten via Milsbeek op naar Mook, waar hevige gevechten plaatsvonden. Uit luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog en Defence Overprints blijkt dat er in de omgeving van het Koningsven tal van Duitse verdedigingsmaatregelen werden getroffen, waaronder de aanleg van een tankgracht, stellingen en loopgraven.

Gennep, Kleef en Goch flink beschadigd
In februari 1945 vond operatie Veritable plaats: één van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om het gebied tussen de Maas en de Rijn te veroveren, om daarna de Rijn over te oversteken. Hierbij vuurden ruim 1500 kanonnen meer dan 13.000 ton munitie af, ter ondersteuning van de aanval. Dit was een ongekende artilleriebeschieting: de grootste die in de Tweede Wereldoorlog aan het Westfront plaatsvond. Een deel van deze granaten kwam in het onderzoeksgebied terecht. De geallieerde opmars werd erg gehinderd door het moeilijk begaanbare modderige terrein, en de hevige weerstand van de 1. Fallschirm- Armee: dit waren Duitse parachutisten die in een grondrol werden ingezet. Het leidde tot een bittere strijd, waarbij er grote schade werd aangericht in plaatsen als Gennep, Kleef en Goch. Voor sommige Britse en Canadese eenheden waren het de zwaarste gevechten die zij in West Europa hadden meegemaakt.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Milsbeek, Nederland

OPDRACHTGEVER

Teunesen Zand en Grint BV

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2022