Het uitzonderlijke hoge water dat 14 juli Noord-Limburg bereikte bracht grote schade aan de gewassen in de uiterwaarden. Zo werd ook de snijmais onbruikbaar om als koeienvoer voor de winter in te kuilen. Door het hoge water was namelijk de vrucht beschadigd waardoor de kolf (belangrijkste voor voer) niet goed tot groei kwam. Aben Duurzame Grondstoffen uit Wanroij gebruikt vaker de haven van AVG voor het lossen van digestaat. Zij kwamen op een goed idee voor de onbruikbare snijmais en zochten een plek voor de tijdelijke opslag. Dit idee werd al snel een mooie samenwerking tussen drie regionale bedrijven. Aben, Loonbedrijf Van Lin uit Afferden en AVG Bouwstoffen staken de koppen bij elkaar en kwamen tot een mooie oplossing.
Van land naar sleufsilo
Toen duidelijk werd dat de snijmais niet meer te redden was, werd dit gehakseld en haalde Loonbedrijf Van Lin de snijmais van het land en bracht het naar AVG Bouwstoffen op het Hoogveld in Heijen. AVG realiseerde in korte tijd twee sleufsilo’s van AVG Baublocks (betonblokken) waar uiteindelijk circa 1.500 ton snijmais tijdelijk werd opgeslagen. Om de hoeveelheid zo compact mogelijk te maken werd de snijmais door Loonbedrijf Van Lin in de sleufsilo nog aangereden.
Van sleufsilo via schip naar Terneuzen (Westdorpe)
Nadat de gehakselde snijmais een tijdje in opslag had gelegen, werd al snel de volgende stap gezet. Aben Duurzame Grondstoffen gebruikte de haven van AVG op het Hoogveld om de snijmais per schip te vervoeren naar Terneuzen. Shovels verzorgde de aanvoer vanaf de twee sleufsilo’s naar de kade en de resterende 500 ton werd nog die dag door Loonbedrijf Van Lin direct van het land naar de kade gebracht. Hier werd de snijmais met de kraan van AVG in het schip geladen. Met twee kleine minishovels die in de laadruimte van het schip waren geplaatst werd het materiaal nog verder aangereden, zodat alle snijmais (in totaal circa 2.000 ton) in één keer vervoerd kon worden.
Van schip naar biogasinstallatie
In Terneuzen staat een door Aben gebouwde biogasinstallatie waar energie opgewekt wordt. Daar is de snijmais uiteindelijk in terecht gekomen en door de installatie omgezet naar aardgas. Al met al is de beschadigde mais dus toch nog nuttig ingezet.
Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.
PROJECT LOCATIE
Hoogveld in Heijen, Nederland
OPDRACHTGEVER
Aben Duurzame Grondstoffen
UITVOERING
AVG Bouwstoffen
JAAR
2021