AVG bouwt mee aan nieuw DC voor Amazon

Amazon Distributiecentrum Mönchengladbach: Bremer AG, Ixocon, AVG Bau Goch Wegenbouw Infra
Amazon Distributiecentrum Mönchengladbach: Bremer AG, Ixocon, AVG Bau Goch Wegenbouw Infra

AVG bouwt mee aan nieuw DC voor Amazon

Februari 2018 – Net voor de Kerst was het dan eindelijk zover. De stad Mönchengladbach verleende de benodigde bouwvergunning voor de bouw van een nieuw logistiek centrum voor Amazon aan Ixocon. Bremer AG gaat het bouwen en AVG Bau Goch GmbH verricht de infrastructurele werkzaamheden. Het project is bij AVG Bau Goch GmbH, Tiefbau, de Duitse Infra tak van AVG, al vele maanden in voorbereiding. Op 8 januari ging AVG Bau Goch GmbH van start.

De locatie, direct aan de B57, is in 2007 door Ixocon aangekocht. Totaal 230.000 m2. Van oorsprong werden hier machines vervaardigd voor de textielindustrie. Ixocon revitaliseerde de locatie tot een modern logistiek-park. Een park met voldoende ruimte voor bedrijven, ook om door te groeien.  Ixocon ontwikkelt en beheert in geheel Duitsland logistieke centra en bedrijfsvastgoed.

Bremer AG uit Paderborn kreeg van Ixocon de bouwopdracht van het project. Bremer AG is gespecialiseerd in prefab staalbetonbouw en in staat een hal bestaande uit drie lagen van elk 50.000 m2, te bouwen. Naast het 150.000 m2 grote distributiecentrum wordt tevens een grote parkeergarage gebouwd. Deze bestaat uit zes verdiepingen om straks voldoende parkeerplaatsen te kunnen bieden aan alle mensen die er komen te werken.

Amazon wordt de gebruiker van dit distributiecentrum dat ook een belangrijke functie voor de Nederlandse markt zal vervullen.

AVG Bau Goch GmbH heeft van Bremer AG de opdracht gekregen voor alle infrastructurele werkzaamheden. Daartoe behoren alle infrastructurele werkzaamheden voor het buitengebeuren, ondergronds en bovengronds. Ook het grondwerk voor de hal en de parkeergarage wordt door AVG Bau Goch GmbH uitgevoerd, evenals het complete rioleringswerk voor binnen en buiten.

AVG Bau Goch GmbH is op 8 januari begonnen met het voorbereidende grondwerk. De totale bouw zal ongeveer een jaar gaan duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Super modern DC

Corné van den Brand, manager AVG Bau Goch GmbH: “De omvang van dit project is enorm. Niet alleen voor AVG Bau Goch GmbH! Amazon’s nieuwste distributie centrum wordt voorzien van de meest moderne robotiseringsoplossingen. Automatische transportsystemen, grote en kleine robots, … ze worden door Amazon met veel succes nu al ingezet in een paar andere distributiecentra van Amazon. En desondanks gaat dit moderne logistieke centrum ook voor ruim 1.000 mensen werkgelegenheid brengen. Een geweldig project om binnen te halen. Onze divisie begint het jaar goed.”

Tot op dit moment heeft Amazon nog geen eigen distributie centrum in Nederland. De groei van Amazon lijkt echter niet te stuiten. In Duitsland, maar ook daarbuiten. Had de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen tot voor kort alleen een DC in Rheinberg, Vorig jaar kwamen daar al Werne en Dortmund bij. In Duitsland heeft Amazon inmiddels al 11 distributiecentra, waar ongeveer 12.000 mensen werkzaam zijn.

Wie is Amazon?

Amazon.com is opgericht in 1994 door Jeff Bezos. Een Amerikaans e-commercebedrijf, gevestigd in Seattle (Washington). Amazon verkocht als een van de eerste goederen over internet. Oorspronkelijk alleen boeken, later andere media en nu van allerlei goederen en clouddiensten. De online verkopen van Amazon maken 60% van de totale omzet uit. Die omzet bedroeg in 2016 136 miljard dollar.

Waarom Mönchengladbach?

Meerdere gemeenten, waaronder Venlo, hadden Amazon graag in hun gemeente gevestigd gezien. Amazon koos uiteindelijk voor Mönchengladbach. Deze stad heeft blijkbaar een grote aantrekkingskracht voor e-commerce bedrijven. Zo hebben bijvoorbeeld ook Esprit en Zalando zeer grote distributiecentra in Mönchengladbach.

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over het project:

Delen: