Rick Berns over ‘100 jaar AVG’

April 2021 – Een interview met Rick over de historie, het heden en de toekomst.

INTRODUCTIE
Naam: Rick Berns
Hoe lang in dienst: Sinds 1-7-2007
Waar begonnen: Wegenbouw, assistent/leerling uitvoerder
Huidige functie: Projectleider AVG Explosieven Opsporing Nederland

 

Historie en heden

Hoe ben je begonnen binnen AVG?
“Ik ben bij AVG begonnen als assistent/leerling uitvoerder bij de afdeling wegenbouw. Aangenomen door de toenmalige divisieleider Vincent van de Klok en werkzaam onder de leiding van Gerard Janssen.

Voordat ik bij AVG ben begonnen ben ik 10 jaar werkzaam geweest bij een aannemer in de Grond-, Weg en Waterbouw (GWW), Tilleman uit Herveld. Tijdens deze periode heb ik verschillende dag- en avondopleidingen gevolgd en uiteindelijk het diploma Uitvoerder GWW behaald. Na het behalen van dit diploma werd het dan ook eens tijd om verder te gaan kijken. Via via ben ik in contact gekomen met AVG en uiteindelijk aangenomen voor de functie assistent uitvoerder.”

Je werkt al lang bij AVG. Wat draagt er aan bij dat je zo toegewijd bent en niet naar een andere werkgever bent overgestapt?
“De veelzijdigheid van de werkzaamheden en de mogelijkheden die AVG te bieden heeft. Door het willen groeien en verbeteren zowel binnen onze afdeling (waar ik natuurlijk het meeste mee te maken heb) als AVG breed zijn er telkens weer nieuwe uitdagingen en nieuwe dingen te leren voor mij. Zolang dat er is, en natuurlijk een prettige werksfeer, heb ik geen behoefte om verder te kijken.”

Welke werkzaamheden/taken geven of gaven jou de meeste energie?
“Het organiseren van de werkzaamheden buiten en dan vooral bij de grotere werken. Ervoor zorgen dat alles goed geregeld en ingepland is, de werkzaamheden verlopen zoals afgesproken en dat we uiteindelijk ook een tevreden opdrachtgever hebben.”

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld gedurende de jaren?
“Ten eerste ben ik intern overgestapt van de afdeling Wegenbouw naar de afdeling Explosieven Opsporing, dat was wel een grote stap. Toen ik bij AVG begon had ik nog nooit van explosieven opsporing gehoord en was het voor mij iets totaal onbekends. Qua functie ben ik begonnen als assistent uitvoerder bij de wegenbouw, daarna overgestapt naar de explosieven opsporing als uitvoerder en nu werkzaam als projectleider. Ontwikkelingen zijn er altijd, dat is ook goed zolang het maar positieve ontwikkelingen zijn.”

Verlang je wel eens terug naar vroeger?
“Niet zozeer verlangen naar vroeger, maar ik denk zeker nog wel eens terug naar vroeger. Bij mijn vorige werkgever en ook bij AVG heb ik met veel plezier gewerkt in de wegenbouw, het buiten bezig zijn en daadwerkelijk maken en aanleggen van grond-, straatwerken en rioleringen. Het is iets zichtbaars en je ziet daadwerkelijk een voortgang met uiteindelijk een mooi resultaat. Bij de explosieven opsporing creëer je een stukje veiligheid voor de werkzaamheden die dan nog uitgevoerd moeten gaan worden. Je staat vaak helemaal vooraan in een proces en ziet vaak weinig veranderingen in het veld ondanks dat je de hele dag druk bent geweest. In het begin was dat wel een hele omschakeling voor mij, maar wel een leuke uitdaging. Ik werk er dan ook nog altijd met veel plezier.”

Wat vind je het meest indrukwekkende aan je werk?
“De vondsten die soms buiten in het veld gedaan worden. Iets wat al 75 jaar in de grond ligt afkomstig van een oorlog die wij niet meegemaakt hebben, maar waar we wel veel over gelezen, gehoord en gezien hebben. Dat is wel interessant en zet je soms ook wel aan het denken.”

AVG voelt zich al 100 jaar een familiebedrijf, ervaar jij dit ook zo?
“Ja. Dat ervaar ik inderdaad zo. Ondanks dat AVG natuurlijk een behoorlijk groot bedrijf is, voelt dat niet zo en zijn de lijntjes onderling vrij kort. Toen wij als explosieven opsporing nog op het hoofdkantoor in Heijen zaten was dat misschien nog meer te merken dan waar wij nu zitten, op ons eigen kantoor in Kaatsheuvel. De afstand is nu iets groter geworden met de overige afdelingen binnen AVG, maar dan nog is het onderlinge contact goed.”

Waar ben je trots op als het gaat om je werk bij AVG? Dingen die jij en je collega’s toch maar mooi hebben gerealiseerd.
“De groei die we hebben meegemaakt met onze afdeling, het verbeteren van bepaalde processen zowel binnen als buiten, steeds professioneler willen worden in de dingen die wij doen.”

Een bijzonder moment.
“Wat me altijd is bijgebleven is de vondst van vier vliegtuigbommen in Gilze-Rijen in 2012, deze lagen op een meter of vier tot vijf diep.”

Toekomst

Wat denk je dat de komende jaren nog zal veranderen binnen je werkgebied?
“Er zullen altijd dingen blijven veranderen, dat is ook goed om de uitdaging te blijven houden. Wat dat precies inhoudt kan ik ook niet voorspellen, maar dat zal zijn in regelgeving, ontwikkeling van onze meetapparatuur, nog meer digitaliseren, etc.”

Waar zie jij AVG staan in 2025 en welke rol wil jij dan spelen?
“Ik kijk nooit zo ver vooruit, dus waar AVG en ik staan over 4 jaar is lastig te zeggen? Ik verwacht dat we willen blijven groeien en blijven verbeteren, met leuke collega’s en in goede gezondheid. Wat mijn functie daar dan in is, directeur misschien…..? Wie weet ;-)”.

Delen: