Droogte toont loopgraven aan
Ook AVG Explosieven Opsporing Nederland maakt dankbaar gebruik van de droogte.
Augustus 2018 – Het was een uniek fenomeen… door de ongekende droogte van deze zomer werd ook een stuk vergeten historie en onbekende geschiedenis zichtbaar. Zo zag een treinreiziger vanuit de trein bij Westervoort een zigzaglijn in een weiland. Al het gras was dor en geel, de zigzaglijn was groen. Die zigzaglijn loopt langs de oever van de IJssel. Archeoloog Martijn Reinders geeft in het Reformatorisch Dagblad uitleg over de zigzaglijnen. De lijnen zijn de sporen van de loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Die loopgraven waren onderdeel van de Duitse linie vlak bij Arnhem, bij het oude Fort Westervoort.
Deze grondsporen ontstaan omdat de grond daar vroeger is omgewoeld. Er kan meer water achterblijven en planten kunnen dieper wortelen. Bij droogte verdort gras op deze grond minder snel.
Niet alleen archeologen zijn blij met het stukje geschiedenis dat zichtbaar werd. Ook AVG Explosieven Opsporing Nederland maakt dankbaar gebruik van foto’s en filmmateriaal van specifieke gebieden die deze zomer zijn gefotografeerd en gefilmd. De historici en OCE-deskundigen bij AVG Explosieven Opsporing Nederland gebruiken ze bij onderzoek in gebieden die verdacht zijn op aanwezigheid van conventionele explosieven.
Meer lezen over een stukje historie van de zigzaglijnen bij Westervoort? Lees hier het interview met Martijn Reinders in het Reformatorisch Dagblad van 1 augustus 2018.