Gratis je vrachtwagen rijbewijs halen dankzij het zij instroomtraject

Gratis je vrachtwagen rijbewijs halen dankzij het zij instroomtraject

Gratis je vrachtwagen rijbewijs halen dankzij het zij instroomtraject

Begonnen op een vaste wagen, niet vies van een paar kilometers door de modder met een betonmixer of kipper en inmiddels bekend met de fijne kneepjes van de  semidieplader… We spreken niemand minder dan onze chauffeur Nick Hegger! Hij is bij AVG binnengekomen via het zij instroomtraject van het Sector Instituut Logistiek (hierna: STL). Van jongs af aan wou hij al chauffeur worden, maar daar had hij geen geld voor. Volgens hem zijn er vast nog meer mensen die niet van het zij instroomtraject afweten en de vele voordelen ervan.

1. Nick jij hebt deelgenomen aan het zij instroom traject, wat houdt dat precies in?
“Het zij instroomtraject loopt via het Sector Instituut logistiek (STL),” legt Nick uit. “Ik kwam een advertentie tegen op ikwordvrachtwagenchauffeur.nl. De dichtstbijzijnde locatie voor een testdag was Venlo voor mij. Toen ik die goed doorlopen had, kon ik kiezen tussen een tweejarige opleiding of om alles in een halfjaar te doen. Ik heb toen voor een halfjaar gekozen, omdat ik graag weg wou bij mijn toenmalige werkgever. Vervolgens ben ik gestart met theorie (code 95) en met rijlessen voor mijn C gevolgd door rijlessen voor mijn CE Het rijbewijs kost je niks als je het via dit traject doet.”

2. Waarom wilde je graag deelnemen aan het zij instroomtraject?
“Mijn vader heeft mij iets te vaak boven de dieseltank gehouden!” Vertelt Nick lachend. “Het zit in de familie. Ik ben inmiddels de derde generatie chauffeur. Mijn opa reed voor de metaalhandel, mijn vader is internationaal begonnen en heeft daarna 25 jaar als chauffeur bij MegaMix (tegenwoordig Terraq) gewerkt en rijdt momenteel bij Martens,” zegt Nick trots. Het beroep is hem met de paplepel ingegoten. Daarnaast biedt het zij instroom traject een aantal mooie voordelen, waardoor het aantrekkelijk was voor Nick om deel te nemen.

3. Wat zijn de voordelen van zo’n traject?
“Wat ik belangrijk vond is dat je een baangarantie hebt voor de eerste drie jaar en het kost je niks. Als je net als ik ervoor kiest om alles in een halfjaar af te ronden, dan is het wel vrij pittig. Je krijgt namelijk veel theorie in één keer,” vertelt Nick. “Daarnaast was er nog een ander voordeel en dat was het feit dat mijn rijschool Beumers, na het behalen van mijn C-rijbewijs, naar De Grens in Heijen verhuisde, waar ook het hoofdkantoor van AVG zit. In die periode kon ik gemakkelijk naast mijn werk, mijn CE halen. Bij AVG had ik daarnaast ook nog eens de luxe dat ik al kilometers kon maken op de vaste wagen met mijn C-rijbewijs, dat kan niet bij veel bedrijven.”

4. Zitten er ook nog negatieve aspecten aan het traject?
“Ik heb het traject positief ervaren. Wel zou ik mee willen geven dat je zeker moet zijn van het feit dat je de opleiding wil gaan volgen. Het is geen opvultraject. Je moet er echt voor aan de bak en uren maken,” legt hij uit. “Daarnaast is het zo dat als je binnen drie jaar stopt als chauffeur, je de opleiding terug moet betalen.”

Nick geeft aan dat hij zich verkeken heeft op de uren die je draait als chauffeur. “Je moet met enige regelmaat ’s avonds iets afzeggen, omdat er overdag in de transportwereld iets tussenkomt. Je moet daar dus wel flexibel mee om kunnen gaan.”

5. Zou je iemand anders een zij instroomtraject (bij AVG) aanbevelen?
“Ja!” zegt hij vol overtuiging. “Voor mij was het belangrijkste dat ik een baangarantie kreeg. Hierdoor heb je voor zeker drie jaar werk. Daarnaast haal je kosteloos je papieren en rijbewijs en zit de rijschool bij AVG om de hoek.”

6. Hoe lang loopt je zij instroomtraject nog?
“Ik ben inmiddels klaar! Ik heb de drie jaar er alweer op zitten.” Hij vindt het rijden nog steeds prachtig. “Het enige mindere vind ik dat je bijna als crimineel gezien wordt als je bijvoorbeeld een keer je rijtijden overtreedt, omdat de parkeerplaatsen volstaan en je een kwartiertje door moet rijden.”

Ook binnen AVG heeft Nick het nog erg naar zijn zin. “Mocht ik het rijden niet meer leuk vinden, dan zou ik graag op een shovel willen zitten of een andere machine. Dat kan allemaal binnen AVG en dat vind ik zo mooi aan het familiebedrijf.”

7. Welke ervaring tijdens het traject zul je nooit meer vergeten?
“De dag dat ik mijn vader ging vertellen dat ik mezelf had aangemeld voor het zij instroomtraject en chauffeur wou worden,” vertelt Nick met een grijns. “Ik ging op de koffie om het leuke nieuws te brengen dat ik op de vrachtwagen ging. Vervolgens kwam mijn vader met allemaal redenen waarom ik het niet moest doen. Volgens hem zijn het lange dagen, is het stressvol etc. Uiteindelijk was hij natuurlijk super trots op mij en zei hij dat het nog lang zat geduurd had voor mij om chauffeur te worden.”

8. Is er verder nog iets dat je kwijt wil over het traject?
“Informeren kan altijd, vragen doet geen pijn! Veel mensen hebben een bepaald beeld van een vrachtwagenchauffeur. Maar ik denk dat mensen vergeten wat voor een breed beroep dit is. Je kunt namelijk aangeven wat je wil doen. Wil je een hele week van huis? Rij je liever een rondje om de kerk? Vind je het mooi om de wagen door een dorp te manoeuvreren om bij de Kruidvat te lossen? Het is een beroep dat veel uitdaging biedt en waarbij geen dag hetzelfde is voor mij. In ieder geval niet bij AVG.”

Delen: