AutoCad AVG Wegenbouw, Straßenbau. Nicky Siemens.
AutoCad AVG Wegenbouw, Straßenbau. Nicky Siemens.
AutoCad AVG Wegenbouw, Straßenbau. Nicky Siemens.

Bouwtekeningen door Nicky Siemes

December 2019 – Nicky tekent alles in AutoCAD: “Klanten worden altijd erg enthousiast bij het zien van de ontwerpen, dit vind ik erg mooi!”

Ontwerpen en calculeren met AutoCAD
AutoCAD vormt al vele jaren dé basis voor de meeste projecten binnen de GWW en bouwsector. In dit tekenprogramma worden namelijk bijna alle tekeningen binnen deze sector ontworpen. Opdrachtgevers en aannemers zetten door middel van dit programma hun plannen uit op papier. Op deze manier krijgt iedere betrokken partij een beeld van de uit te voeren werkzaamheden.

In het geval van AVG Infra wordt AutoCAD niet alleen gebruikt voor het ontwerpen, maar ook voor het calculeren. Het programma biedt namelijk handige functies om hoeveelheden te kunnen berekenen en bepalen. Dit scheelt een hoop tijd en is bovendien nauwkeuriger. Daarnaast kan AVG bestaande locaties digitaal inmeten en verwerken op papier. Voor de voorbereidende fase betekent dit dat we een schetsontwerp kunnen maken op basis van de bestaande gegevens.

Uiteindelijk, als alles in overleg met de opdrachtgever is goedgekeurd, kunnen we de definitieve werktekeningen met de daarbij behorende detailleringen gaan opstellen. Zodra de uitvoering gereed is, kan de nieuwe situatie worden ingemeten, waarna dit wordt verwerkt op tekening. Zowel de gegevens van het ondergrondse als het bovengrondse terrein worden op de tekening verwerkt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gehele riool en het straatwerk met hoogtes. Op deze manier kunnen we klanten een totaalpakket aanbieden en zo goed mogelijk adviseren en begeleiden tijdens het project.

CAD-tekenen bij AVG Infra
Binnen AVG Infra is Nicky Siemes dé specialist als het gaat om AutoCAD en het efficiënt benutten van alle functies binnen het programma. Hieronder vertelt Nicky meer over zijn werkzaamheden binnen AVG Infra en hoe hij de toekomst van de bouwwereld op het gebied van de automatisering ziet.

“Aangezien het erg lastig kan zijn om nieuwe plannen mondeling toe te lichten, is het vaak van belang om bij deze uitleg een beeld te laten zien.” Vertelt Nicky. “Met behulp van bouwtekeningen krijgen opdrachtgevers en klanten snel een beeld van zowel het totaalplan als alle details binnen het project. Door middel van deze tekeningen kunnen projecten eenvoudiger worden besproken met alle betrokken partijen en kan de klant zo goed mogelijk worden geadviseerd tijdens de ontwerpfase. Vervolgens kunnen eventuele wijzigingen worden doorgevoerd en uiteindelijk komen de definitieve tekeningen op tafel te liggen. Deze tekeningen vormen de basis voor alle projecten.” Legt Nicky uit. Op de vraag wat hij zelf van dit proces vindt, antwoordt hij met “uitdagend”. “Ik zie er namelijk iedere keer weer een uitdaging in om de klant zo goed mogelijk te begeleiden en dat vind ik leuk!”

Nicky is van jongs af aan al geïnteresseerd in het ontwerpen. “Het ontwerpen heeft me altijd al enorm aangetrokken. Van kinds af aan tekende ik vaak dingen die gerelateerd waren aan de weg- en waterbouw, maar ook de bouw in het algemeen.” Zijn interesse in het vakgebied is sinds die tijd alleen maar gegroeid. “Tijdens mijn studie en stages leerde ik langzaam maar zeker om met (onder andere) AutoCAD, maar ook andere programma’s zoals Revit en Civil 3D te werken. Hetgeen wat me heeft gedreven om mezelf hierin te ontwikkelen is de voldoening die je haalt uit de positieve reacties die je ontvangt op de ontwerpen. Klanten worden altijd enthousiast bij het zien van de ontwerpen. Dit vind ik erg mooi! Ook vind ik het erg uitdagend om creatief bezig te zijn en nieuwe plannen te ontwikkelen. Uiteindelijk vind ik het tof om op een werk te staan met de tekeningen en te zien dat hetgeen wat ontworpen is ook hetgeen is wat gerealiseerd wordt.”

Delen: