Vandaag herdenkt Rotterdam het bombardement van 80 jaar geleden

Mei 2020 – Op 14 mei 1940 werd Rotterdam door een verwoestend bombardement getroffen. In minder dan een kwartier tijd werden er ongeveer 1300 bommen afgeworpen, waardoor er vele honderden Rotterdammers omkwamen. Een nog veel groter aantal mensen raakte dakloos. De dag daarop capituleerde Nederland.

Dit jaar was de herdenking als gevolg van Corona-maatregelen anders dan de afgelopen jaren. Tijdens een sobere plechtigheid legde burgemeester Aboutaleb een krans bij het monument van Zadkine over de verwoeste stad, zonder dat daarbij publiek aanwezig was. Op deze plek werd tevens Wouter van den Brandhof, het afdelingshoofd van AVG Explosieven Opsporing Nederland, voor het NOS-journaal geïnterviewd. Wouter promoveerde recent aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de biografie ‘Hitlers parachutistengeneraal’. In het boek dat hij schreef staat de Luftwaffe-generaal Kurt Student centraal. 

Deze Duitse officier had de leiding over de Duitse parachutisten die bij Rotterdam waren geland. Hij was bovendien nauwgezet betrokken bij de voorbereidingen van het bombardement dat op 14 mei 1940 plaatsvond. Bijna was Student zelf in de Maasstad gesneuveld, toen hij op de dag van het bombardement door een kogel in het hoofd werd getroffen. Een Nederlandse arts redde zijn leven.

Kurt Student speelde niet alleen een rol bij de bezetting in mei 1940, hij was ook betrokken bij diverse militaire operaties op Nederlands grondgebied in de laatste twee oorlogsjaren, zoals de bestrijding van operatie Market Garden, de onderwaterzetting van de Betuwe en de gevechten bij Kapelsche Veer in de gemeente Waalwijk. 

Het interview met Wouter van den Brandhof over het bombardement wordt vanavond uitgezonden tijdens het NOS Journaal van 20:00. 

Liever niet wachten tot vanavond? Luister dan hier het interview terug met onze medewerker op NPO Radio 1 of lees het artikel op de NOS website. Geïnteresseerd in de biografie van Kurt Student? Klik hier voor meer informatie.

 

Delen: