Vrijheidsmuseum Groesbeek: buitengebied inrichten – explosieven opsporen


Projecten Beschrijving

April 2020 – AVG Infra is druk bezig om de buitenruimte van het Vrijheidsmuseum in te richten. In een eerder stadium is een onderzoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd ten behoeve van de nieuwbouwplannen van het museum. Hierbij werd door AVG Explosieven Opsporing Nederland een bijzondere vondst gedaan: een 8 cm brisantgranaat raket.

Inrichting buitengebied Vrijheidsmuseum

Nadat de bouw van het museum gereed was mocht AVG Wegenbouw aan de slag met de inrichting van het buitenterrein. Zo’n project op een prachtige locatie in Groesbeek kon AVG Wegenbouw niet aan zich voorbij laten gaan. Het prachtige ontwerp van het buitenterrein kent diverse hoogtes die door AVG middels grondverzet worden aangebracht. De stratenmakers van AVG gaan aan de slag met unieke bestratingsmaterialen en bijzondere materialen voor openbare ruimten.

Zo worden betontegels aangebracht van 1.0*1.0 meter en 14 cm dik met een afgewerkte pastinaak kleur. En grasstenen die een mooi lijnen spel laten zien op de parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen worden enerzijds gevuld met split en anderzijds met grond zodat hier gras in gezaaid kan worden en er een groene omgeving ontstaat.

Het vrijheidsmuseum ligt boven op een heuvel en biedt straks met al die prachtige materialen en verschillende hoogtes een mooi aanzicht. Een uniek prestige project waar AVG Wegenbouw trots op is.

Museum bevrijd van explosieven

Dat er een grote kans bestond om explosieven aan te treffen bij de grondwerkzaamheden voor de bouw van het nieuwe museum was vooraf bekend. Het dorp Groesbeek heeft vanaf Market Garden maanden in het frontgebied gelegen. In september 1944 landden vele geallieerde parachutisten als onderdeel hiervan bij de Wylerbaan, waar het museum aan gelegen is. Het doel van de operatie was de belangrijke bruggen over de Nederlandse rivieren in te nemen om daarna op te kunnen trekken tot het IJsselmeer zodat de
Duitse troepen in West-Nederland afgesneden werden.

Groesbeek werd hierbij bevrijd maar werd nog maanden onder vuur genomen vanuit Kleve en het Reichswald. Dat er explosieven zouden liggen op deze zwaar bevochten locatie was dus te verwachten. De raket die gevonden werd, is echter een zeldzame vondst en lag maar 30 cm onder de grond. De Duitse raket is afkomstig van de ‘8 cm Raketen Vielfachwerfer’, ook wel Himmler-Orgel genoemd. Deze raketwerper, voornamelijk gebruikt door de Waffen-SS, werd maar 300 keer geproduceerd.

De raket, voorzien van een intact zijnde speciale ontsteker met smeltveiligheid en een gevechtskop met een explosieve lading, werd door AVG veiliggesteld in een speciale container op locatie. Na de explosievenwerkzaamheden is de raket overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter vernietiging.