Vooronderzoek naar mogelijke explosieven in Gennep


Projecten Beschrijving

De historici van AVG Explosieven Opsporing Nederland voeren momenteel een vooronderzoek naar ontplofbare oorlogsresten uit in Gennep: de plaats waar AVG als familiebedrijf in 1920 werd opgericht. Het belang van een goed vooronderzoek was voor onze specialisten dan ook meteen duidelijk, gezien de rijke oorlogsgeschiedenis van de stad.

Doel in Gennep was om Duitse opmars te vertragen
In de meidagen van 1940 werden er in Nederland verschillende Duitse pantsertreinen ingezet die door de Nederlandse linies heen moesten breken. Bij Gennep denderde de pantsertrein over de toenmalige spoorbrug over de Maas, om vervolgens zijn weg te vervolgen in de richting van Mill. Nederlandse soldaten hadden op verschillende plaatsen in Gennep landmijnen gelegd, met als doel om de Duitse opmars te vertragen. Er werd op verschillende plekken gevochten, zoals bij de Niersbrug, waar een soldaat een kogel in zijn pols kreeg toen hij de brug wilde opblazen. Een burger werd tijdens de gevechten in zijn hiel getroffen.

Operatie Market Garden
Toen operatie Market Garden in september 1944 plaatsvond, schoten Duitse militairen in Gennep hun geweer leeg op geallieerde zweefvliegtuigen. De geallieerde luchtarmada bracht blijkbaar paniek teweeg in de Duitse gelederen, want overal lagen weggegooide geweren, helmen, ransels en koppelriemen in de berm.

Aanblik in Gennep na overwinning troosteloos
De zwaarste gevechten in deze regio vonden in februari 1945 plaats tijdens operatie Veritable, ook wel bekend als de Slag om het Reichswald. Bataljons van de 51st Highland Division vielen Gennep vanuit het noorden aan, waarbij zij de Niers overstaken. De strijd om Gennep ging gepaard met hevige man-tegen-man gevechten, mortieren artilleriebeschietingen. Britse sluipschutters die zich hadden verscholen in woningen namen met succes hun tegenstanders onder vuur. Toen Gennep op 12 februari 1945 werd bevrijd, was de aanblik troosteloos. Overal waren verwoestingen te zien en omdat de Duitsers de burgers al eerder hadden geëvacueerd, waren er geen grote groepen uitgelaten mensen die de Schotten toejuichten.

Na Tweede Wereldoorlog opnieuw granaten
In juni 1946, toen de Tweede Wereldoorlog al geruime tijd voorbij was, kwamen er opnieuw granaten in Gennep neer. De media berichtten dat dit vermoedelijk het gevolg was van de vernietiging van munitie in het Reichswald, waarbij de explosieven werden weggeslingerd. ‘Het gehuil der aanfluitende granaten’ was een ‘bange sensatie’ voor inwoners van Gennep die naar de schuilkelders vluchtten om dekking te zoeken.

Tegenwoordig nog steeds veel oorlogsresten aanwezig
Tot op de dag van vandaag worden er explosieven (ontplofbare oorlogsresten) uit de Tweede Wereldoorlog in Gennep gevonden. Ongeveer 10% van de gebruikte munitie was een blindganger. Daarom is het verstandig om altijd eerst een vooronderzoek en, indien noodzakelijk, opsporingswerkzaamheden uit te laten voeren, om zo gevaarlijke situaties tijdens civieltechnische werkzaamheden, alsmede vertragingen in de uitvoering, te voorkomen.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Gennep, Nederland

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2023