In opdracht van de gemeente Stichtse Vecht is een grondig oppervlakte- en dieptedetectieonderzoek uitgevoerd ter voorbereiding op de uitbreiding van een bedrijventerrein. Deze uitbreiding omvat onder andere de realisatie van een nieuw afvalscheidingsstation. Een interessante ontdekkingstocht naar het oorlogsverleden en de gevolgen van oorlog in de regio heeft verrassende vondsten aan het licht gebracht.
Bombardement station Breukelen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderging de regio Breukelen hevige luchtaanvallen die tot op de dag van vandaag sporen achterlaten. Geallieerde jachtbommenwerpers, waaronder Typhoons en Spitfires, voerden doelgerichte aanvallen uit op cruciale Duitse posities, zoals troepentransporttreinen en bruggen. Op 25 maart 1945 trof een bombardement station Breukelen, waarbij ongeveer 100 geallieerde vliegtuigbommen neerkwamen, en een jachtbommenwerper neerstortte in de buurt van het spoor.
Herhaaldelijk zware explosieven gevonden
Sinds het einde van de oorlog zijn er herhaaldelijk zware explosieven uit die tijd gevonden in de regio Breukelen, waaronder in 2001 toen een vliegtuigbom werd ontmanteld. De impact van deze gebeurtenissen blijft voelbaar, en het detectieonderzoek werpt nieuw licht op de verborgen geschiedenis van het gebied.
Dieptedetectie onthult dieper verhaal
Het onderzoek heeft al enkele granaten aan de oppervlakte gebracht, maar de dieptedetectie onthult een nog dieper verhaal. Tot een diepte van ongeveer 9,0 meter onder het maaiveld werden verschillende technieken ingezet om de aanwezigheid van mogelijke explosieven te identificeren. Een harde zandlaag op deze diepte vormt een natuurlijke barrière waardoor de bommen niet verder kunnen doordringen.
Inzet speciale detectiesystemen
De complexiteit van de situatie vereist een diversiteit aan materieel. Tussen het hoogspanningstracé en de spoorlijn Utrecht Amsterdam werden speciale detectiesystemen ingezet. In het gebied met hoogtebeperkingen werdt een midi sondeerwagen gebruikt voor de dieptedetectie, terwijl een chaindrive systeem aan een hydraulische graafmachine werdt ingezet op delen zonder hoogtebeperkingen. Deze graafmachine beschikt over een mast waarmee de magnetometersonde efficiënt de grond in kan worden gedrukt.
Belang detectieonderzoek voor infraprojecten
Het detectieonderzoek in Stichtse Vecht onthult niet alleen de fysieke sporen van ons verleden, maar benadrukt ook het belang van een zorgvuldige planning en onderzoek voor de ontwikkeling van nieuwe infrastructurele projecten. Door tijdig potentiële obstakels te identificeren, kunnen deze projecten veilig worden gestart of voortgezet. Daarnaast wordt de kans op stagnatie van de werkzaamheden geminimaliseerd en is dit project succesvol afgesloten.
Meer informatie? Neem contact met ons op.
OPDRACHTGEVER
Gemeente Stichtse Vecht
UITVOERING
AVG Explosieven Opsporing Nederland
JAAR
2024