Oorlogsrestanten opsporen in Bobigny: Een technische uitdaging in Frankrijk


Projecten Beschrijving

Begin mei heeft AVG Explosieven Opsporing, in opdracht van ST Forage en in samenwerking met Kouwenberg Infra, een UXO Drill meting uitgevoerd onder een spoorviaduct in Bobigny, een plaatsje gelegen in Frankrijk dichtbij Parijs. Het doel van de meting was om eventuele vliegtuigbommen op te sporen. Bobigny was in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog namelijk doelwit van meerdere bombardementen, waardoor de kans groot is dat er nog ontplofbare oorlogsresten verscholen liggen in de grond. De meting verliep niet zonder slag of stoot, maar is uiteindelijk succesvol afgerond.

Oorlogsgeschiedenis Bobigny
In de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde de militaire luchtvaart zich snel. Vliegtuigen werden aanvankelijk gebruikt voor verkenningen, maar al snel volgden jachtvliegtuigen en bommenwerpers. Piloten wierpen in het begin van de Eerste Wereldoorlog handmatig explosieven naar beneden. Ook gebruikten zij toen karabijnen om hun tegenstanders neer te schieten. Tegen 1918 waren er bombardementen op Bobigny, zoals met 10 kilo bommen, gebruikelijk. In de Tweede Wereldoorlog werd Bobigny opnieuw zwaar gebombardeerd, met bommen met een gewicht van maximaal 1000 pond. Luchtfoto’s van 19 augustus 1944 tonen de schade. Ook bliezen terugtrekkende Duitse troepen in augustus 1944 bruggen op, wat veel schade aanrichtte aan de infrastructuur en omliggende huizen.

Goede samenwerking
Bij aankomst in Bobigny bleek dat onze Franse collega’s weinig Engels spraken, maar met handen en voeten konden we toch goed communiceren. Voor de UXO Drill meting (een combinatie van een horizontale persing en detectie naar ontplofbare oorlogsresten), moest er vooraf een perskuip gebouwd worden. Dit hadden de Fransen al gedaan voor ons. De perskuip zag er piekfijn uit en we begonnen vol vertrouwen met het plaatsen van de stelling. Hoewel de kuip uiteindelijk iets te groot was gebouwd, wisten we met enkele aanpassingen de stelling goed te positioneren.

Technische oplossingen
Tijdens de pilot boring bleek de aangepaste houten stelling niet volledig bestand tegen de druk van de machine. Na een paar extra aanpassingen konden we echter weer verder. Op de derde dag konden we eindelijk beginnen met meten. Bij ongeveer 20 meter diepte stuitten we op een probleem: de boorkop liep vast. Onze Franse collega’s beoordeelden de situatie snel en concludeerden dat de maximale druk was bereikt.

Succesvolle vervolgacties
Om de boring succesvol voort te zetten, schakelden ze over op een andere boorkop die bentoniet gebruikte voor extra smering. Deze aanpassing werkte uitstekend, waardoor ze zonder verdere problemen konden doorgaan. Het positieve resultaat: geen objecten gevonden die op vliegtuigbommen leken en we hebben waardevolle ervaring opgedaan in het aangaan van technische uitdagingen.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Bobigny, Frankrijk

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2024