Ontdekking van verdwenen loopgraven: de Peel-Raamstelling onthuld


Projecten Beschrijving

AVG Explosieven Opsporing Nederland heeft tijdens opsporingswerkzaamheden, in opdracht van de gemeente Deurne, twee betonnen loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen in het Brabantse Neerkant. Deze loopgraven werden door het Nederlandse leger in de mobilisatieperiode gemaakt, met als doel om de Duitse opmars te vertragen.

Een tactische verdedigingslinie
De loopgraven behoorden tot een verdedigingslinie, de zogenaamde Peel-Raamstelling, die liep vanuit de regio Grave naar Weert. Het was een onhoudbare verdedigingslinie, waarvan de naam verwijst naar het riviertje de Raam, die al op de eerste oorlogsdag viel. De aangetroffen betonnen loopgraven maakten onderdeel uit van een groter geheel met o.a. honderden kazematten, mijnenvelden en prikkeldraadversperringen.

Slag bij Mill
Er werd op verschillende plekken bij de Peel-Raamstelling gevochten. Het bekendste voorbeeld is de slag bij Mill. Een Duitse pantsertrein, die vanuit Gennep was komen opstomen, klapte op een versperring van stalen balken (zogenaamde “asperges”). Er vonden hevige gevechten plaats, waarbij ca. 2.000 Nederlandse militairen werden aangevallen door ongeveer tien keer zoveel Duitsers. Duikbommenwerpers bestookten de Nederlandse verdedigers ook nog eens. Tijdens de hevige gevechten kwamen tientallen Nederlandse manschappen om het leven.

Aanvalsplan met pantsertreinen
Mill was overigens niet de enige plek waar de Duitsers probeerden om met een pantsertrein de Nederlanders te overrompelen. Op meerdere plekken konden de pantsertreinen niet verder als gevolg van opgeblazen bruggen. Het aanvalsplan met de pantsertreinen was in zijn totaliteit tactisch gezien niet succesvol.

De nalatenschap van de Peel-Raamstelling
De Duitse aanval bij Mill leidde ertoe dat Nederlandse militairen zich moesten terugtrekken achter de Zuid- Willemsvaart. De Peel-Raamstelling werd opgegeven. Tot op de dag van vandaag zijn er restanten van de Peel- Raamstelling in het landschap terug te vinden, zoals kazematten en het Defensiekanaal. De Duitsers sloopten van kazematten de gietstalen koepels, zodat ze het staal konden gebruiken voor hun eigen oorlogsindustrie. Toch is er ook veel niet meer zichtbaar, zoals bijvoorbeeld de verdwenen loopgraven.

Deze loopgraven zijn nu dus alsnog gevonden en uitgegraven. Eén loopgraaf is uiteindelijk gesloopt en de andere is naar een museum getransporteerd.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

OPDRACHTGEVER

Gemeente Deurne

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2023