Projecten - Nationaal Bevrijdingsmuseum bevrijd van explosieven

Nationaal Bevrijdingsmuseum bevrijd van explosieven


Projecten Beschrijving

Bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is een bijzondere vondst gedaan. Tijdens een onderzoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, vanwege de nieuwbouwplannen van het museum, werd door AVG Explosieven Opsporing Nederland een 8 cm brisantgranaat raket gevonden.

Dat er een grote kans bestond om explosieven aan te treffen bij de grondwerkzaamheden voor de bouw van het nieuwe museum was vooraf bekend. Het dorp Groesbeek heeft vanaf Market Garden maanden in het frontgebied gelegen. In september 1944 landden vele geallieerde parachutisten als onderdeel hiervan bij de Wylerbaan, waar het museum aan gelegen is. Het doel van de operatie was de belangrijke bruggen over de Nederlandse rivieren in te nemen om daarna op te kunnen trekken tot het IJsselmeer zodat de Duitse troepen in West-Nederland afgesneden werden. Groesbeek werd hierbij bevrijd maar werd nog maanden onder vuur genomen vanuit Kleve en het Reichswald.

Dat er explosieven zouden liggen op deze zwaar bevochten locatie was dus te verwachten. De raket die gevonden werd, is echter een zeldzame vondst en lag maar 30 cm onder de grond. De Duitse raket is afkomstig van de ‘8 cm Raketen Vielfachwerfer’, ook wel Himmler-Orgel genoemd. Deze raketwerper, voornamelijk gebruikt door de Waffen-SS, werd maar 300 keer geproduceerd.

De raket, voorzien van een intact zijnde speciale ontsteker met smeltveiligheid en een gevechtskop met een explosieve lading, werd door AVG veiliggesteld in een speciale container op locatie. Na de explosieven opsporingswerkzaamheden is de raket overgedragen aan de Explosieven Opsporingsdienst Defensie, EOD, ter vernietiging. Zie filmpje.

 

 

Nationaal Bevrijdingsmuseum

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is een museum in Groesbeek (ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem), waar de geschiedenis van de bevrijding van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog getoond wordt. Het museum ligt net buiten het dorp in de heuvels bij de Duitse grens, op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Bevrijdingsmuseum.

In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten. Klik hier voor meer informatie over het museum.

PROJECT LOCATIE:

Groesbeek, Nederland

UITVOERING:

AVG Explosieven Opsporing Nederland

OPDRACHTGEVER:

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

JAAR:

2018