Explosieven onderzoek voor ecologisch middelpunt van de Flevopolder: het Larserbos


Projecten Beschrijving

In de buurt van waar ooit het dorp Larsen was gepland in Flevoland bij Lelystad, ligt nu het Larserbos. In het bos liggen vier strandjes verstopt met een botanische waarde. Zo groeien er allerlei bijzondere planten. De vogelbevolking is ook rijkelijk vertegenwoordigd in het gebied met maar liefst 45 verschillende soorten. In opdracht van Stichting Flevo-Landschap heeft AVG Explosieven Opsporing Nederland opsporingswerkzaamheden uitgevoerd in het gebied, ter grootte van 10.976 m2. Onze werkzaamheden dienen als voorbereiding op de toekomstige kikkerpoellocaties.

AVG heeft het onderzoeksgebied zowel gedetecteerd als geïnterpreteerd. Hier zijn 43 separate verdachte objecten uitgekomen, waarbij wij uiteindelijk ook de opdracht hebben gekregen om deze te benaderen. De 43 objecten zijn begin april stuk voor stuk benaderd en geïdentificeerd. Hierbij zijn vijf Engelse 20 mm brisantgranaten en één 7,5 cm Duitse brisantgranaat aangetroffen. Deze artikelen zijn veiliggesteld en overgedragen aan de EODD. De vervolg graafwerkzaamheden van Stichting Flevo-Landschap kunnen dan ook veilig worden uitgevoerd.

Vliegtuigcrashes en gezonken vaartuigen
Lelystad bestaat sinds 1967. In de Tweede Wereldoorlog was deze omgeving enkel water. Maar hoe komen ontplofbare oorlogsresten dan in Lelystad terecht, horen we je denken? Er zijn in de jaren 1940-1945 duizenden vliegtuigen op Nederlands grondgebied neergestort. Verschillende toestellen kwamen neer in het IJsselmeer, waaronder op het grondgebied van het huidige Flevoland. Dat hing samen met de vliegroutes van geallieerde toestellen. Vliegtuigen werden tijdens hun missies neergehaald door Duitse jachtvliegers, of zij stortten neer als gevolg van defecte motoren. Daarnaast zijn er schepen tot zinken gebracht, zoals bijvoorbeeld vaartuigen van de Kriegsmarine.

Schietoefeningen
Daarnaast werden er in de Tweede Wereldoorlog ook regelmatig schietoefeningen gehouden. Daarbij werd gebruik gemaakt van onder andere het Duitse luchtafweergeschut, Flak genaamd. Hiermee werd geschoten op doelen in het IJsselmeer. Ook na de Tweede Wereldoorlog werden er op het IJsselmeer schietoefeningen door het Nederlandse leger uitgevoerd. Onder andere eenheden die later in Nederlands-Indië werden ingezet, voerden hier hun oefeningen uit. Het is dus niet zo vreemd dat we aardig wat munitie hebben teruggevonden in het Larserbos.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Flevopolder, Nederland

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2023