De verborgen oorlogserfenis van de gemeente Oude IJsselstreek


Projecten Beschrijving

Recentelijk voerden de historici van AVG Explosieven Opsporing Nederland in opdracht van de gemeente Oude IJsselstreek een vooronderzoek uit naar ontplofbare oorlogsresten. Uit de analyse van de luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog kwam naar voren dat er meerdere stellingen in het onderzoeksgebied aanwezig waren. Het betrof hier zogenaamd 25 ponder-geschut dat vermoedelijk werd ingezet bij de bevrijding van de regio Ulft op 1 april 1945.

Quick firing guns: Britse infanteriedivisies in actie
Britse infanteriedivisies waren met 25-ponder geschut uitgerust: de meest gebruikte Britse artillerie in de Tweede Wereldoorlog. Dit geschut kon snel vuur uitbrengen, het waren quick firing guns. Uit oorlogsverhalen is bekend dat burgers soms een granaat mochten afvuren in ruil voor een paar eieren of appels die zij aan hun bevrijders gaven. De artillerie werd gebruikt om storingsvuur uit te brengen, de eigen opmars te ondersteunen, of om bijvoorbeeld de vijandelijke terugtocht te belemmeren.

25 ponder hulzen stille getuigen van de intense strijd
Op de vastgestelde verdachte locaties voerde AVG detectie- en benaderonderzoeken uit, waarbij conclusies uit het vooronderzoek werden bevestigd. De vondst van munitiekisten en 25-ponder hulzen onthult stille getuigen van de intense strijd die plaatsvond in de Achterhoek.

Granaten en zware beschietingen
Niet alleen in de regio Ulft. Ook bij andere plaatsen in de omgeving, zoals in Dinxperlo, kwamen eind maart 1945 ca. 30.000 granaten neer. De geallieerden waren hier vanuit het Duitse Bocholt de Nederlandse grens overgestoken, wat gepaard ging met zware beschietingen en hevige gevechten met Fallschirmjäger (Duitse parachutisten).

Dinxperlo: hoofdkwartier van militaire kopstukken
Gedurende de bezetting hield het Nederlandse verzet de Duitse troepenbewegingen in Dinxperlo scherp in de gaten, mede omdat zich hier een hoofdkwartier bevond. De parachutistengeneraal Kurt Student, die in mei 1940 een belangrijke rol bij het bombardement op Rotterdam had gespeeld, vestigde zich hier in een villa met rieten kap. Ook andere Duitse militaire kopstukken, zoals Walter Model en Gerd von Rundstedt, werden in de periode rond operatie Market Garden te Dinxperlo gesignaleerd. Voorafgaand aan het Ardennenoffensief werden er in Dinxperlo voorbereidingen getroffen voor operatie Stösser: Duitse luchtlandingen ter ondersteuning van deze militaire operatie.

Deze ontdekkingen werpen een nieuw licht op de geschiedenis van Ulft en omstreken, waarbij de stellingen en munitieresten herinneringen bewaren aan degenen die betrokken waren bij deze cruciale momenten in de geschiedenis.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

OPDRACHTGEVER

gemeente Oude IJsselstreek

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2023