Compleet explosieven onderzoek voor AVG in de Flevopolder


Projecten Beschrijving

In opdracht van Staatsbosbeheer heeft AVG Explosieven Opsporing Nederland opsporingswerkzaamheden uitgevoerd in Flevoland. Het betrof een gebied in de Flevopolder ter grootte van 177.553 m2. Onze divisie heeft het onderzoeksgebied zowel gedetecteerd als geïnterpreteerd. Hier zijn 572 separate verdachte objecten uitgekomen, waarbij wij ook de opdracht hebben gekregen om deze te benaderen.

De 572 objecten zijn eind mei en midden augustus stuk voor stuk benaderd en geïdentificeerd. Voor ons team zaten er ditmaal geen interessante vondsten of munitie restanten tussen. De vervolgwerkzaamheden van Staatsbosbeheer kunnen dan ook veilig uitgevoerd worden.

Flevopolder gebruikt voor schietoefeningen
Dit gebied was verdacht verklaard, omdat de Flevopolder tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd voor schietoefeningen op schietbaan Horst. Op de schietbaan schoten de Duitsers met lichte en middelbare FLAK-wapens (luchtafweergeschut) met een kaliber van 2 tot 3,7 cm op vast opgestelde doelen in het IJsselmeer en op een door een vliegtuig getrokken sleepzak.

Verschillende typen wapens
De schietbaan bleef in gebruik tot begin 1945. Vanaf begin 1946 was de schietbaan Horst weer volop in bedrijf. De eenheden van de luchtdoelartillerie, bestemd voor Nederlands-Indië, schoten hier hun oefeningen. In de periode 1953 – 1955 schoot de Commissie van Proefneming er met verschillende typen wapens zoals met het Hispano Suissa 2 cm Luchtdoelgeschut.

Van Britse naar Amerikaanse legerorganisatie
Begin jaren vijftig schakelde het Nederlandse leger over van de Britse op de Amerikaanse legerorganisatie. De Luchtdoelartillerie kreeg toen wapens met een groter bereik waarvoor de schietbaan Horst minder geschikt was. Door de reorganisatie kreeg de Infanterie bijvoorbeeld terugstootloze (TLV) vuurmonden 57, 75 en 106 mm en bijna alle wapens en Dienstvakken kregen te maken met de mitrailleur .50 (historische achtergrondinformatie over de schietoefeningen afkomstig uit: P. Yska, ‘Schietbaan Horst’).

Schietoefeningen en neergestorte vliegtuigen in de Flevopolder
De Flevopolder, en daarmee ook het door AVG onderzochte gebied, is na de schietoefeningen drooggelegd. Het maaiveld van de Flevopolder is de vroegere waterbodem van het IJsselmeer. Vandaar dat het verdacht is op oorlogsrestanten. Er zijn niet alleen schietoefeningen gehouden, maar ook diverse vliegtuigen in de Flevopolder neergestort.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Flevopolder, Nederland

OPDRACHTGEVER

Staatsbosbeheer Flevoland

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2022