AVG stort onderwaterbeton in Wanssum


Projecten Beschrijving

Het is niet de eerste keer voor AVG Heymix dat ze een speciaal verzoek krijgen omtrent het storten van beton onder water. Het verzoek kwam deze keer vanuit Maessen Bedrijven uit Venray en Van Berlo Bedrijfsvloeren uit Veghel. Beide bedrijven zijn een samenwerkingsverband aangegaan in de vorm van de besloten vennootschap ‘Exclusief Project’ om de uitbreiding van de Westelijke Insteekhaven in Wanssum te realiseren. Voor de stabiliteit van de toegangsgeul was het van belang dat het beton onderwater gestort werd.

Uitbreiding haven Wanssum
In de gemeente Venray (Noord-Limburg) ligt nabij de kern Wanssum een binnenhaven aan de Maas. De huidige haven bestaat uit 56 hectare bedrijventerrein en 1.700 strekkende meter kade. Door de forse toename van het goederen- en containertransport is het initiatief ontstaan om de bestaande binnenhaven uit te breiden. Het project omvat de uitbreiding van de bestaande westelijke insteekhaven met 400 strekkende meter. Hierdoor ontstaat 865 strekkende meter extra kade.

Samenwerking AVG en MPG Solutions
Om de extra meters insteekhaven te stabiliseren moest er op de rivierbedding beton worden gestort. Dit kon echter niet met ‘normale’ beton worden gedaan. Om de juiste substantie te krijgen, schakelde de betoncentrale van AVG het bedrijf MPG Solutions in. MPG Solutions levert hulpen vulstoffen ten behoeve van de betonmortelindustrie, ofwel de peper en het zout voor beton. Dankzij de toevoeging van een toeslag van MPG Solutions in het recept, kreeg het beton colloïdale eigenschappen: een stabiel mengsel met een hoog vloeigedrag, waarbij uitspoeling van het cement tot een minimum beperkt blijft. Door dit mengselontwerp werd het mogelijk om het beton onder water te storten en werden de materiaaleigenschappen van het beton behouden.

Levering 1.150 m3 beton
Door middel van onder andere de hybride betonmixers van AVG, werd het speciale mengsel naar Wanssum gebracht. Eenmaal in Wanssum werd het vanaf de kant in de container op een ponton gestort. Op het ponton stond een kraan die dankzij een GPS-systeem de hoeveelheid beton onder waterm verdeelde. In totaal is er door AVG Heymix 1.150 m3 onderwaterbeton geleverd.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Wanssum, Nederland

OPDRACHTGEVER

Maessen Bedrijven, Van Berlo Bedrijfsvloeren

UITVOERING

AVG Bouwstoffen

JAAR

2021