Nieuwe werkmaatschappij: AVG Kampfmittelbeseitigung GmbH

Sinds 1 september heeft AVG ook in Duitsland een team wat zich gaat bezighouden met de opsporing van explosieven. De nieuwe werkmaatschappij is gevestigd in Duisburg. AVG Kampfmittelbeseitigung GmbH (KMB zoals men het zelf afkort) zal worden geleid door twee ervaren deskundigen: Ulrich Taush en Klaus Insel.

Met de oprichting van deze nieuwe divisie gaat een langverwachte wens van de directie van AVG in vervulling. Ulrich Tausch: “Om deze wens tijdig te realiseren heb ik graag mijn licenties conform de explosieven opsporingswet in Duitsland aan AVG ter beschikking gesteld, waarmee AVG nu alle vergunningen heeft om ook in Duitsland actief te zijn op het gebied van explosieven opsporing.” 

Explosieven opsporen in Duitsland? Is dat anders dan in Nederland?

Op de vraag of de regelgeving in Duitsland identiek is aan de regelgeving in Nederland, is Ulrich stellig: “Nee! We werken over heel Duitsland, maar in Duitsland hebben we te maken met 16 verschillende Bundesländer, zogenaamde provincies, met elk hun eigen explosieven verordening. Ook de werkwijze blijkt anders te zijn. Terwijl men in Nederland bijvoorbeeld vaak door middel van magnetometersonderingen explosieven opspoort, wordt er in Duitsland veel meer gewerkt met boringen en losse detectieapparatuur. De bodemstructuur is hier natuurlijk ook anders, wat medebepalend voor de werkwijze is.

De samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zoals AVG die in Nederland kent, is in Duitsland ook per Bundesland geregeld. Elk Bundesland heeft meerdere explosieven opruimingsdiensten. Van de overheid, maar er zijn ook steeds meer particuliere bedrijven. Ulrich: “We hebben te maken met veel concurrenten, maar daar laten Klaus en ik ons niet door afschrikken.“

Zo zijn de uitdagingen in Duitsland behoorlijk complex. Ulrich: “Je hebt hier een enorme strijdlust en doorzettingsvermogen nodig om succesvol te zijn. Ook de betrouwbaarheid en de noodzakelijke vakkennis wegen zwaar mee. Maar als Klaus en ik als ervaren leidinggevenden mogen werken met een gemotiveerd team van goedopgeleide mensen met hoogwaardige kennis, dan komt het goed. Naast dat onze mensen profi ’s op hun gebied moeten zijn, zijn ook geduld, bescheidenheid en verantwoordelijkheidsgevoel zeer belangrijke eigenschappen die we van onze mensen vragen. Het is tenslotte geen ongevaarlijk werk wat ze dagelijks doen.”

Of het gaat lukken in Duitsland? “Het gaat lukken! Yes we can!” Daarin is Ulrich zeer stellig. “Dat staat helemaal niet ter discussie. De markt is aanhoudend goed, we werken hard en we beheersen dit vak op hoog niveau. Dat hebben we inmiddels al mogen bewijzen bij diverse grote en uitdagende projecten.”

Compleet pakket voor diverse opdrachtgevers

AVG levert een compleet pakket en is daardoor voor veel opdrachtgevers een perfecte partner. Hoe complex het probleem ook is, AVG Kampfmittelbeseitigung heeft er wel een oplossing voor. Zo werkt AVG Kampfmittelbeseitigung voor een groot aantal verschillende opdrachtgevers, zoals centrale en decentrale overheden, de Duitse spoorbaan, privé opdrachtgevers, ingenieursbureaus, pijpleiding bedrijven, wegenbouw bedrijven en waterschappen.

Een eigen wapen

Ulrich introduceert bij AVG voor de divisie Explosieven Opsporing een eigen wapen. Waarom een eigen wapen Ulrich? “Eersteklas explosieven opsporingsdiensten bezitten allemaal een eigen bommenwapen. Dat is historisch zo gegroeid in Duitsland. We zijn een soort gilde van explosieven deskundigen die met gevaar voor eigen leven gepassioneerd bommen opsporen en ontmantelen. Het wapen dragen we met trots en staat voor onze trouwe inzet om de veiligheid van bouwers en bewoners te waarborgen.

Delen: