Maatwerk Code 95 voor AVG chauffeurs
Februari 2018 – Alle beroepschauffeurs uit de EU en die in de EU werken, zijn sinds 2009 verplicht tot nascholing. Deze nascholing wordt Code 95 genoemd en wordt vermeld op het rijbewijs. Code 95 is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van 35 uur nascholing. Dat is geen lolletje voor de meeste chauffeurs. Die zitten liever niet een week in een klaslokaal of in hun eentje achter een PC. En dan is er in het basisprogramma ook geen aandacht voor specifieke zaken die bij de werkzaamheden van AVG komen kijken. Zo’n standaard nascholing is dus geen goede optie voor AVG. Dat moet anders kunnen dacht Frank Derks, manager AVG Transport.
Groei van kennis: speerpunt 2018
Frank Derks: “De groei van specialistische kennis bij onze medewerkers werd door onze directeur Ramon Janssen eind 2017 als belangrijk speerpunt voor 2018 op de agenda gezet. Goed geschoolde en gemotiveerde medewerkers vormen de basis van AVG. Kennis van je vak motiveert en enthousiasmeert mensen. Maar je wilt als chauffeur niet een hele week in een klaslokaal zitten en hebt vooral aandacht voor specifieke kennis over situaties en werkzaamheden die je in de dagelijkse praktijk zelf tegenkomt. Kennis waar je zelf iets aan hebt en waarmee je ook je steentje bij kunt dragen aan het algemeen belang van AVG, daar blijken onze chauffeurs wel warm voor te lopen.”
Flexibel maatwerk
In samenwerking met Pierre Peeters van Pevaro uit Heijen ontwikkelde AVG een Code 95 opleiding met de verplichte basisstof aangevuld met werk gerelateerde specifieke AVG thema’s. En de inhoud van de hele opleiding wordt verdeeld over de 5 jaar dat Code 95 geldig is. AVG chauffeurs behouden de Code 95 aanduiding op hun rijbewijs door twee dagdelen per jaar een voor hen interessant programma te volgen.
AVG verdeelde haar beroepschauffeurs in groepen van zestien chauffeurs en ging eind januari met de eerste Nederlandse groep van start. Ook de monteurs en zelfs de planners zijn op eigen verzoek ingepland. ‘AVG en Schadepreventie’ krijgt in de eerste cursus alle aandacht. De interactie onder de deelnemers is groot. Hoe essentieel is Schadepreventie? Hoe geef je daar zelf invulling aan? Wat zijn procedures? En wat doe je als je toch schade krijgt? Wat vul je dan wel, of juist niet in?
Frank Derks: “Deze manier van nascholing heeft bovendien het voordeel dat we gedurende de jaren kunnen sturen op de inhoud. Wie kan nu al zeggen wat over een paar jaar voor beroepschauffeurs actueel is of welke nieuwe ontwikkelingen bij AVG voor onze chauffeurs belangrijk zijn? Niemand toch? Onze chauffeurs blijven op deze manier dus ook veel beter up-to-date met nieuwe ontwikkelingen. Helemaal maatwerk in kennisgroei.”