Explosieven-Opsporing-sonderkraftfahrzeug-halfrupsvoertuig
Explosieven-Opsporing-sonderkraftfahrzeug-halfrupsvoertuig
Explosieven-Opsporing-sonderkraftfahrzeug-halfrupsvoertuig

Een Sonderkraftfahrzeug voor het raam

Vol bewondering kijken we, met onze neuzen tegen het raam geplakt, om uiteindelijk dan tóch naar buiten te lopen met de vraag of we alles van dichtbij mochten zien. Afgelopen week kwam de geschiedenis nog dichterbij dan normaal bij ons werk, toen er naast ons kantoor een Sonderkraftfahrzeug 251 verscheen.

Dit Duitse halfrupsvoertuig uit de Tweede Wereldoorlog was ontworpen voor grondgevechten, waarbij zo’n 10 à 12 infanteristen, beschut tegen vijandelijk vuur, naar het slagveld gebracht konden worden. Daarnaast waren er aan de voor- en de achterzijde machinegeweren opgesteld. Toch bleef men kwetsbaar voor mortiergranaten, omdat het voertuig geen dak had. Zodra er een granaat in het voertuig terechtkwam, zat de bemanning opgesloten; als ze probeerden te ontsnappen zouden ze vrijwel zeker worden neergeschoten door de vijand, doordat de gepantserde voertuigen hen ver op het slagveld hadden gebracht.

Het Sonderkraftfahrzeug werd ook ingezet door de Duitsers in mei 1940. Te zien is hoe een Duits Sonderkraftfahrzeug bij Wons de sloot in is gegleden. Desondanks is de schade aan het voertuig niet al te groot.

Geschreven door Berdien de Wilde, Historica bij AVG Explosieven Opsporing

Bron afbeelding 2: Verzetsmuseum Friesland, foto 123748 (mei 1940).

Delen: