CNC lost al jaren grondstoffen via schepen op de AVG kade in Heijen
CNC lost al jaren grondstoffen via schepen op de AVG kade in Heijen
CNC lost al jaren grondstoffen via schepen op de AVG kade in Heijen
CNC lost al jaren grondstoffen via schepen op de AVG kade in Heijen

CNC lost al jaren grondstoffen via schepen op de kade van AVG

Mei 2020 – De samenwerking tussen AVG en CNC is 20 jaar geleden ontstaan en tot op de dag van vandaag werken beide bedrijven nog veel samen. Zo komt CNC regelmatig schepen met stortveen lossen op de 110 meter lange AVG kade in de haven van Heijen. De lading van de schepen varieert tussen de 1.000 en 1.900 ton waarbij vier tot vijf vrachtwagens heen en weer peddelen tussen Heijen en Milsbeek. Maar hoe ziet de samenwerking er na twintig jaar uit? En hoe denkt CNC over de kade van AVG?

We ontmoeten Maarten van Dijk. Hij is Project Engineer Supply Chain bij CNC. Momenteel leidt hij verschillende projecten binnen het bedrijf en zorgt hij onder andere voor de aanvoer van grondstoffen naar de fabrieken. Eén van die grondstoffen is paardenmest. Voor onze beeldvorming legt hij uit dat er wekelijks ongeveer 10.000-15.000 ton paardenmest naar de fabrieken wordt gebracht en verwerkt.

Het totaalplaatje zien

Wat er zo leuk is aan zijn baan? “De afwisseling! Zo zat ik gister bijvoorbeeld met de Site Manager van Moerdijk om de tafel, zit ik vandaag met de hoofd productie samen en met vertegenwoordigers van AVG, haha.” Volgens Maarten leer je op deze manier wel precies hoe de keten in elkaar steekt. “Het is namelijk vaak makkelijk om iets van één kant te bekijken, dus dat de vrachtwagen op tijd X moet laden en op tijd Y bij de klant moet zijn. Zodra je dan naar het verhaal erachter kijkt, kan het zijn dat een uurtje later veel beter uitvalt voor de gehele keten.” Maarten geeft aan zo veel mogelijk rekening te houden met het totaalplaatje, ook al lukt dat niet altijd geeft hij eerlijk toe.

Coöperatieve Nederlandse Champignon Kwekerij (CNC)

Op de vraag wat voor soort bedrijf CNC is, legt Maarten uit: “CNC is de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging. CNC is een coöperatie, wat inhoudt dat de kwekers leden zijn. De kwekers bepalen daarmee de uiteindelijke richting van het bedrijf.” Maarten vervolgd zijn verhaal: “Bij CNC maken we compost. Dit is de voedingsbodem waar de champignon op groeit. Momenteel leveren we wekelijks ongeveer 8.500 ton doorgroeide compost uit.” Volgens Maarten komt er bovenop deze doorgroeide compost een laag dekaarde. “In de dekaarde leven bacteriën die nodig zijn voor het vormen van champignons. Dekaarde bestaat voor een groot deel uit veensoorten. Deze veensoorten laten wij veelal per schip via de kade van AVG aanvoeren,” vertelt Maarten enthousiast.

AVG Kade: grote hoeveelheden, geen problemen

Maarten werkt pas een aantal jaar bij CNC als Project Engineer Supply Chain, maar is op de hoogte van de langdurige samenwerking met AVG. “Ik weet dat beide bedrijven al heel lang samenwerken en dat we al geruime tijd gebruik maken van jullie kade.” Een waardevol aspect van de AVG kade vindt Maarten dat hij er altijd terecht kan. “Als wij een spoedgeval hebben of wanneer er iets tussendoor moet dan wordt het altijd geregeld. Het is bijvoorbeeld geen probleem als een schip een keer wat later aankomt. Die flexibiliteit is fijn.” Hij vervolgd zijn verhaal: “Voor mij is het ook belangrijk dat wanneer ik iets regel, ik er niet vijf keer over na hoef te denken. Buiten het doorgeven van de benodigde gegevens hoef ik er bij AVG verder niet naar om te kijken, alles wordt gewoon netjes geregeld. Zeker gezien de hoeveelheid die we vanuit jullie kade rijden, zijn er eigenlijk nooit problemen.”

Of Maarten de kade van AVG zou aanraden aan anderen? “Ja, zeker als het een bedrijf hier uit de buurt is.” Op de 110 meter lange kade van AVG kunnen schepen tot 3.000 ton schepen zowel geladen als gelost worden.

 

Meer informatie over de kade in Heijen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Delen: