AVG in het Nieuws: De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen. Circulair slopen. Artikel van Ysbrand Visser, Duurzaam Gebouwd.
AVG Infra wordt veel gevraagd als aannemer voor sloopwerken, sloopbedrijf in Limburg, Brabant en Gelderland. Voor gemeenten, woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars en aannemers in deze grote regio zijn wij dé partner op het gebied van sloopwerken. Totaalsloopwerken en renovatiesloopwerken verrichten wij al vele jaren vakkundig en veilig volgens de beoordelingsrichtlijn BRL SVMS-007. Met deskundig en gemotiveerd personeel en een groot arsenaal modern materieel voeren wij in eigen beheer ieder project in elke omvang uit. Voor onze opdrachtgevers verzorgen wij de totale sloop; vanaf het aanvragen van sloopvergunningen, het sloopveiligheidsplan, het sloopwerk, de afvoer van de materialen, de duurzame recycling ervan tot nieuwe grondstoffen, tot en met het opleveren van bouwrijpe grond. Circulair slopen staat bij AVG Infra voorop. Circulair slopen betekent dat alle materialen, het sloopafval, wordt gerecycled en vervolgens weer als grondstof dient voor nieuwe bouwstoffen en producten.

AVG in het Nieuws: De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

Heijen 13 augustus 2019 – In het Duurzaam Gebouwd Magazine en gisteren ook online op www.duurzaamgebouwd.nl schreef Ysbrand Visser een artikel over de stand van zaken ten aanzien van duurzaam slopen. Hij benaderde Patrick van Dinther van AVG Infra voor een interview evenals Roel Hartenhof, adviseur Kosten en Contracten gemeente Nijmegen en Tjeerd Hendriks, adviseur van overheden en expert van Sloopadviseurs.nl

 

Tekst uit het artikel van Ysbrand Visser:

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan en welke winsten vallen er nog te behalen?

In tegenstelling tot de eerste gedachte is de bouwwereld al als een van de eersten ter wereld, vele eeuwen terug, begonnen met grootschalig hergebruik. Nu recyclen de laatste jaren pas echt op stoom is gekomen, blijkt de praktijk echter weerbarstig. Aan de ene kant is er tegenwoordig nog maar 6 à 7 procent van al het afval dat niet kan worden gerecycled. Anderzijds staan we nog maar aan het begin van werkelijk duurzaam en circulair slopen, zo betogen betrokkenen.

 

AVG Infra in het Nieuws met duurzaam slopen. De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen door Ysbrand Visser, in Duurzaam Gebouwd media.

 

Enkele quotes uit het artikel:

Patrick van Dinther: “Voor een sloopopdracht voor de gemeente Cuijk moesten wij onder meer aangeven hoeveel ton aan vrijkomende materialen hergebruikt kon worden. En dat in de eigen keten, dus circulair, zodat het gebroken betongranulaat weer kon worden hergebruikt als grindvervanger in nat beton of als secundaire grondstof, waarbij het puingranulaat bijvoorbeeld werd gebruikt als funderingsmateriaal onder wegen. Hoe meer materiaal er werd teruggebracht in dezelfde keten, hoe hoger de fictieve waarde.” Uiteindelijk bracht AVG van de 10.000 ton ongeveer 200 ton afval naar de stort.

Roel Hartenhof wil de markt nadrukkelijk prikkelen en circulariteit zo ver mogelijk doorvoeren. “Naar gelang de wijze van hergebruik streef ik altijd naar de hoogste graad. Zodat bijvoorbeeld beton op hetzelfde niveau in de keten kan terugkeren. Het meest circulair is slopen, als vrijkomend materiaal kan worden gedemonteerd tot componenten en/of elementen. Een iets minder hoge graad is het gebruik van dat materiaal als grondstof in dezelfde keten en daarna komt het verwerken met een machine tot een secundaire grondstof in respectievelijk cement, vulstof, zand en grind. Helaas is er in Nederland nog geen handvol machines aanwezig die dat kunnen en is het daarom hier in de regio moeilijk om circulair te slopen. Hergebruik van beton als fundering van wegen vind ik echter een stap terug. Uiteindelijk komt er dan ook weer cement en dus CO2-uitstoot aan te pas.”

Ook Tjeerd Hendriks probeert zo veel mogelijk duurzaamheid in aanbestedingen te pompen. Volgens Tjeerd vereist het verantwoord besteden van maatschappelijk kapitaal goede afwegingen. “En dan ga je met het vrijkomende materiaal niet naar de andere kant van het land rijden, omdat het daar een beetje duurzamer wordt verwerkt. Ik kijk altijd per project met de ‘Ladder van Lansink’ naar wat er specifiek haalbaar is, zodat je het steeds beter doet naarmate het materiaal milieuvriendelijker wordt verwerkt. Ik denk echter dat we nog aan het begin staan van een echte doorbraak van circulair slopen. Technisch is er veel mogelijk, maar de olie is nog steeds te goedkoop en daardoor ook de nieuwe bouwstoffen. Die zijn aantrekkelijker dan de stoffen uit de sloop en dat remt de ontwikkelingen.”

 

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL VAN YSBRAND VISSER OP WWW.DUURZAAMGEBOUWD.NL. KLIK HIER!

Wilt u weten wat AVG Infra voor u kan betekenen? Maak dan snel een afspraak!

Delen: