Opsporing ontplofbare oorlogsresten Groesbeek
Recent heeft AVG Explosieven Opsporing Nederland een
locatie in Groesbeek vrij gegeven van ontplofbare
oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog. Er werden
mortiergranaten of de restanten hiervan geruimd en
daarnaast handgranaten, klein kaliber munitie en
ontstekers. Dankzij de door AVG uitgevoerde
werkzaamheden kan de aannemer de geplande
civieltechnische werkzaamheden op een veilige manier
uitvoeren.
Stille getuigen
De explosieve vondsten zijn stille getuige van de zware strijd die vanaf september 1944 in Groesbeek en omgeving heeft gewoed. Bij Groesbeek bevonden zich tijdens operatie Market Garden landingsterreinen van Amerikaanse parachutisten en luchtlandingstroepen, behorend tot de Amerikaanse 82nd Airborne Division. Zij hadden het bevel gekregen om de Nijmeegse Waalbruggen te veroveren, zodat grondtroepen hierover konden oprukken. Deze bruggen waren nodig voor een verdere geallieerde opmars richting het IJsselmeer.
Zo ver kwam het niet. De geallieerde troepenmacht liep na de verovering van de Nijmeegse Waalbruggen vast op de Duitse verdediging bij het Betuwse Elst. Britse parachutisten en luchtlandingstroepen die bij Arnhem en Oosterbeek waren geland, konden niet worden ontzet en velen van hen raakten in krijgsgevangenschap.
Operatie Market Garden
Operatie Market Garden liep op een mislukking uit. Dat betekende niet dat de oorlog voor de regio Groesbeek voorbij was. Groesbeek lag middenin de frontlinie. Er werden loopgraven aangelegd, artilleriebeschietingen uitgevoerd en patrouilles raakten slaags met elkaar. In het dorp en de omgeving hiervan lagen talloze mijnenvelden, ook ten noordwesten en ten zuidoosten van het door AVG vrijgegeven gebied. Het Zutphensch dagblad voor Achterhoek en Veluwezoom berichtte op 16 september 1947 dat bij Groesbeek in de Tweede Wereldoorlog het grootste mijnenveld van Europa lag.
Rijnlandoffensief
Tijdens het Rijnlandoffensief in februari 1945 bevond Groesbeek zich opnieuw in het brandpunt van de strijd. Britse en Canadese divisies verzamelden zich hier voor de opmars richting Duitsland. In februari 1945 vond de zwaarste artilleriebeschieting uit de Tweede Wereldoorlog plaats, voor wat betreft het Westfront. Deze beschieting liet zijn sporen na in onder andere de regio Groesbeek.
Ongelukken
Na de Tweede Wereldoorlog vonden er verschillende ongelukken met ontplofbare oorlogsresten plaats te Groesbeek en de omgeving hiervan. Zo berichtte het Algemeen Handelsblad op 19 april 1952 dat te Groesbeek een 13-jarige jongen door de ontploffing van een granaat werd gedood, terwijl een 12-jarige zwaar gewond raakte. Nu, 80 jaar later, ruimt de Explosieven Opruimingsdienst nog regelmatig ontplofbare oorlogsresten in Groesbeek, wat de noodzaak laat zien van het werk dat AVG Explosieven Opsporing Nederland uitvoert.
Kenmerken
Explosieven Opsporing
Locatie
Groesbeek, Nederland
Datum
2025
Gemeente
Gemeente Berg en Dal