EOD Explosieven OpruimingsDienst 75 jaar, Kampfmittelbeseitigung
EOD Explosieven OpruimingsDienst 75 jaar, Kampfmittelbeseitigung
EOD Explosieven OpruimingsDienst 75 jaar, Kampfmittelbeseitigung
EOD Explosieven OpruimingsDienst 75 jaar, Kampfmittelbeseitigung

75 jaar Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)

December 2019 – Op een regenachtige donderdag in november, mochten wij met drie man en één vrouw sterk afreizen naar de Sergant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg. Nadat we de auto’s hadden geparkeerd, ons hadden aangemeld en enkele bekenden hadden begroet, begon onze tour over het terrein, waar ons een grote hoeveelheid militaire, en aan de EOD gelieerde objecten werden getoond.

Het was voor mij (Gijs) en Chrisje de eerste keer dat wij op het defensieterrein waren en onder andere de uitgebreide toonzaal van de EOD zouden zien. Naast ons waren ook de ervaren Huibert en Hans mee op pad. Beide zijn specialist met betrekking tot het werkgebied van de Explosieven Opruimingsdienst. Hans is er in het verleden ook werkzaam geweest. Dit laatste heeft ons geen windeieren gelegd. Naarmate wij de verschillende locaties afgingen en ons een en ander tentoon werd gesteld, begon Hans zich steeds meer te ontpoppen tot gids, wat het voor ons een buitengewoon leerzame ervaring maakte. De eerste locatie die we bezochten was ingericht om de bezoeker de uitrusting van de EOD te tonen en dan met name de ontwikkeling ervan.

Nadat we waren bijgepraat over de verschillende detectieapparaten, de vele verschillende manieren waarop bommen onklaar kunnen worden gemaakt en over robots en geïmproviseerde explosieven (IED’s) bewogen we ons door de natte Nederlandse herfst over het militaire terrein naar de feesttent, waar het nog naar alcohol rook van het feest wat er kennelijk de vorige avond had plaatsgevonden. In deze tent werd het een en ander voorbereid voor de lunch die op ons zou wachten en onder het gebrom van klagende EOD’ers die een kater hadden van de vorige avond, vervolgden wij onze weg naar de toonzaal van de EOD. De toonzaal van de EOD is zeer indrukwekkend. Een breed scala aan granaten, vuurwapens, bommen, klein kaliber munitie en ontstekers wordt hier tentoongesteld. Deze setting bracht de EOD’er in Hans naar boven. Zeker twee uur lang zijn we rondgeleid door de toonzaal en hebben we geleerd over de vele typen ontstekers, geschutgranaten, kogels, vuurwapens, het herkennen van de nationaliteiten van bommen en ga zo maar door. Halverwege de rondleiding van Hans the tourguide, hebben we nog even geluncht (broodje Unox met kippensoep) en na nog wat beeldmateriaal te hebben geschoten zat de dag er weer op. Een buitengewoon leerzame dag. Een dag waardoor we nu meer weten over de vele typen munitie en ontstekers waar onze buitenploeg iedere dag mee te maken heeft, en waar een duizelingwekkend aantal variaties op bestaat.

Gijs den Braven, Historicus AVG Explosieven Opsporing Nederland

Delen: