Het veld aan de Kalboerstraat in Gennep lijkt op het eerste gezicht een grasveld zoals ieder ander grasveld. Na het uitvoeren van een vooronderzoek bleek dat er mogelijk ontplofbare oorlogsresten in de bodem aanwezig konden zijn. Daarom is AVG Explosieven Opsporing ingeschakeld om het terrein laag voor laag af te graven en te onderzoeken. Het doel om het terrein tot 3,5 meter diepte vrij te geven van eventuele oorlogsresten is gelukt en AVG heeft de opdracht inmiddels succesvol afgerond.
Aanpak van de opdracht
De klus is volbracht onder leiding van onze Senior OOO-deskundige Klaus Insel en door onze ervaren machinist Jeroen Kamps. Allereerst heeft Jeroen met de graafmachine het veld laag voor laag afgegraven. Na elke laag voerden onze OOO-deskundige met een metaaldetector een tussentijdse meting uit. Op de plekken waar mogelijk explosieven lagen, werd een klein vlaggetje geplaatst. Op deze manier zijn deze plekken makkelijk terug te vinden en kan hier nadien gekeken worden door deze locaties te benaderen.
Tot ongeveer één meter diep werd de bodem laagje voor laagje afgegraven. Vanaf één meter diep was het namelijk mogelijk om gebruik te maken van een magnetometer. Dit apparaat kan verstoringen waarnemen in het aardmagnetisch veld. Aangezien ontplofbare oorlogsresten een verstoring op het aardmagnetisch veld veroorzaken, was het mogelijk om de verstoringen te meten tot de gewenste 3,5 meter diepte.
Engelse 3 inch mortiergranaat
Nadat de helft van het terrein al was vrijgegeven, werd er voor het eerst een interessante oorlogsvondst gedaan. Er werd namelijk één klein scherfje gevonden wat op het eerste gezicht leek op een oorlogsrestant. Na een paar minuten verder graven werden, iets naast het eerder gevonden restant, nog meer kleine scherven gevonden. Wanneer er zoveel kleine scherven op één punt gevonden worden, duidt dit op de inslag van een granaat. Na de scherven geanalyseerd te hebben, werd duidelijk dat deze restanten van een Engelse 3 inch mortiergranaat afkomstig zijn.
Oorlogsgeschiedenis in Gennep
Dat er maar weinig ontplofbare oorlogsresten zijn gevonden is opmerkelijk gezien de oorlogsgeschiedenis van Gennep. Op 17 oktober 1944 besloten de Duitsers de inwoners van Milsbeek, Ottersum, Gennep, en Heijen namelijk te evacueren. Deze keuze vloeide voort uit de frustratie van de bezetters over het lokale verzet én vanwege de opmars van de geallieerden. Gennep werd bevrijd tijdens het zogeheten Rijnlandoffensief dat van 9 februari tot 25 maart 1945 duurde. De mbevrijdingsgevechten om Gennep, die als hevig kunnen worden aangeduid, vonden plaats op 11 en 12 februari. De Duitse bezetters wisten dat de geallieerden oprukten naar Gennep en hadden zich daarop verschanst in het stadje.
Een bittere strijd van huis tot huis in Gennep
In een poging de Duitse verdediging in Gennep te verzachten is de stad veelvuldig met artillerie bestookt door de geallieerden die vanuit het noorden naderden, terwijl de Duitsers met onder andere mortiergeschut terugschoten. Hierdoor hebben zowel Gennep als Ottersum aanzienlijke schade opgelopen. Net voor het binnentrekken van Gennep door de geallieerden bliezen de Duitsers de Niersbrug op. Wat volgde was een tweedaagse strijd in het stadje die van straat tot straat, en van huis tot huis, bitter werd bevochten. Met name het gebied rondom het stadshuis, de Zandstraat, Maasstraat, en Emmastraat hebben het zwaar te verduren gehad. Op het einde van de middag d.d. op 12 februari was Gennep bevrijd van de laatste bezetters. De gevechtshandelingen hadden tot gevolg dat een groot deel van Gennep onherkenbaar was geworden.
Oude crossbaan
Er zijn niet alleen maar resten van explosieven gevonden op het stukje terrein in de Kalboerstraat. In het begin van de werkzaamheden werden er al drie oude banden door Klaus gevonden. Tot Klaus zijn verbazing werd er op den duur ook nog een groot stoplicht gevonden. “We moesten even achter onze oren krabben hoor. Ik vroeg me echt af hoe dit mogelijk was”, aldus Klaus. En daar bleef het volgens hem niet bij. “Uiteindelijk hebben we zo’n 30 banden, 2 stoplichten, restanten van een barrièresysteem, complete lantaarnpalen en verschillende betonblokken van hekwerkpalen gevonden”, zegt Klaus lachend. “Het opsporingsgebied schijnt vroeger dus een crossbaan te zijn geweest.”
Meer informatie? Neem contact met ons op.
PROJECT LOCATIE
Gennep, Nederland
UITVOERING
AVG Explosieven Opsporing Nederland
JAAR
2024