De slag om de Westerschelde: explosievenonderzoek door AVG in Vlissingen


Projecten Beschrijving

Recent werden de 80-jarige bevrijding van Vlissingen en de Slag om de Westerschelde herdacht. Deze gevechten hadden tot doel om de route naar de haven van Antwerpen vrij te maken, zodat de geallieerden hun aanvoerlijnen konden verkorten. Deze herdenkingen waren zeer actueel voor de historici van AVG, omdat zij op dat moment een vooronderzoek naar de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten uitvoerden in de binnenstad van Vlissingen.

“Uncle Beach”
Bij een geallieerde invasie denken mensen vaak aan de stranden in Normandië, maar minder bekend is dat er ook in Nederland een landing werd uitgevoerd. Als onderdeel van de slag om de Westerschelde kwamen de geallieerden aan land bij “Uncle Beach” in Vlissingen. Dit was één van de plekken die bij het vooronderzoek aan de orde kwam: een belangrijk brandpunt van de gevechten.

Natte voeten
Vlissingen maakte op dat moment onderdeel uit van de Atlantikwall en was veranderd in een vesting met bunkers en batterijen veldgeschut. Die vesting was overigens wel verzwakt geraakt, als gevolg van de bombardementen op de dijken van Walcheren op 3 oktober 1944. De Duitsers kregen letterlijk natte voeten als gevolg van de verwoeste dijken, waardoor het water op Walcheren kon binnenstromen.

Sluipschutters
In de geallieerde landingsboten bevonden zich commandotroepen van verschillende nationaliteiten, zoals Fransen, Nederlanders en Schotten. Zij stuitten bij “Uncle Beach” op prikkeldraadversperringen. Later volgden er zware Duitse artillerie- en mortierbeschietingen op het invasiestrand. De binnenstad van Vlissingen had zwaar geleden onder de vele bombardementen die de geallieerden hadden uitgevoerd. Het moet een deprimerend gezicht zijn geweest voor de bevrijders: een verwoeste stad waar op ieder moment de vijand kon toeslaan, bijvoorbeeld met sluipschutters.

Vlammenwerper
Soms deden de gevechten denken aan de Eerste Wereldoorlog: in de nacht van 1 op 2 november 1944 werd er bij een Duitse tegenaanval een vlammenwerper ingezet. Na drie dagen van hevige straatgevechten was Vlissingen in geallieerde handen gevallen. Veel huizen waren beschadigd en er waren talloze slachtoffers, zowel burgers als militairen.

Vooronderzoek
In het vooronderzoek van AVG is vastgesteld dat het onderzoeksgebied verdacht is op ontplofbare oorlogsresten. We hebben dan ook geadviseerd om voorafgaand aan de civieltechnische werkzaamheden tot opsporing over te gaan in Vlissingen.

Meer informatie? Neem contact met ons op.

PROJECT LOCATIE

Vlissingen, Nederland

UITVOERING

AVG Explosieven Opsporing Nederland

JAAR

2025